„Calitatea portofoliului de credite are strânsă legătură cu calitatea managementului unităţii în care au fost acordate”, a declarat, astăzi, directorul Direcţiei de Distribuţie şi Managmentul Sucursalele din OTP Bank, Gabriel Creţu.

El a afirmă că este convins că o astfel de corelaţie între rata creditelor neperformante şi calitatea managerilor de unităţi teritoriale poate fi observată la toate băncile autohtone, nu numai la OTP.

În consecinţă, Creţu afirmă că în prezent cei care doresc să facă un împrumut la OTP trebuie în primul rând să câştige încrederea directorului de agenţie la care depune dosarul de credit. Potenţialii clienţi care sunt consideraţi eligibili pentru a obţine un împrumut în urma aplicării scoring-ului, dar nu trec „testul încrederii”, nu obţin împrumutul, potrivit afirmaţiilor oficialului OTP.

0-51021-cretu.jpgValoarea provizioanelor constituite de OTP Bank România pentru a acoperi potenţialele pierderi din neîncasarea ratelor la creditele neperformante a crescut cu 76% în 2009, până la 5,3 miliarde de forinţi (echivalentul a circa 20 de milioane de euro), potrivit raportului anual publicat de banca mamă din Ungaria.

OTP a fost prima instituţie de credit care a acordat pe piaţa româneacă împrumuturi în monede exotice – franci elveţieni. Aceste împrumuturi au fost lansate de bancă la începutul lunii aprilie 2006, dobânda nominală fiind extrem de atractivă – 5,99% în comparatie cu o dobândă de 9% la euro, cât se practica la creditele în euro la vremea respectivă.

Acordarea de împrumuturi în monede exotice a fost criticată de-a lungul timpului atât de oficiali ai BNR, cât şi de reprezentanţii altor instituţii de credit de pe piaţa autohtonă.

„Francul nu este o monedă atât de exotică precum yenul japonez”, a comentat oficialul OTP. El a argumentat că rata neperformantelor nu este mai mare pe portofoliul de credit denominate în franci. „Portofoliul în franci elveţieni arată exact la fel ca cel în euro. Iar la creditele cu garanţii (n.r.: ipotecare sau de nevoi personale cu ipotecă), portofoliul de credite în euro arată mai bine ca cel în lei”, a spus Creţu.

Comisionul 0% la rambursare nu va scumpi creditele

Creţu consideră că eliminarea comisionului de rambursare anticipată a creditelor nu va mări costurile acestora datorită competiţiei dintre bănci. „Comisionul de rambursare în avans este un mecanism de protecţie, dar nu cred că se va regăsi în preţ atât de curând. Întotdeauna vor fi bănci care intră în piaţă şi bănci care vor să câştige cotă. Nu poţi să vinzi scump şi să integrezi comisionul de rambursare în costul creditului, atât timp cât banca de lângă tine n-o face”, a explicat oficialul OTP Bank.