Una dintre cele mai mari greşeli ale antreprenorilor romåni este că decid să facă mai multe lucruri în acelaşi timp, consideră Cătălin Teniţă, fondatorul unei firme de web development pe care a adus-o la o cifră de afaceri de aproape jumătate de milion de euro.

Pentru Cătălin Teniţă (31 de ani), postura de angajat în Romånia nu este foarte atrăgătoare. Spune asta deşi a lucrat, încă din timpul liceului, ca traducător pentru mari edituri din Romånia, iar după absolvirea facultăţii, alţi doi ani pentru cea mai cunoscută firmă autohtonă din domeniul internetului. „Nu mă văd angajat şi asta nu pentru că esenţa mea este să nu fiu salariat în altă firmă sau pentru că sunt atåt de genial încåt nu pot să lucrez decåt pentru mine. Nu mă văd angajat pentru că sunt foarte puţine companii în Romånia care respectă omul şi care încearcă să-l facă fericit“, explică tånărul om de afaceri.

Deşi fiind student la facultatea de drept s-a remarcat cu rezultate bune, ulterior a realizat că roba de magistrat nu i se potriveşte. Internetul i s-a părut mult mai provocator decåt ştiinţele juridice. Aşa că, după absolvire, s-a angajat la Neogen ca manager de proiect la Bestjobs.ro. „Montat“ de succesul pe care l-a avut împreună cu echipa lui Călin Fusu, a prins gustul antreprenoriatului. „Trecuse un an şi jumătate de cånd mă angajasem la Neogen şi, într-o zi, m-am întålnit la o bere cu doi foşti colegi de liceu. Atunci ne-am spus «hai să facem o firm㻓, îşi aminteşte Cătălin Teniţă. Cåteva luni mai tårziu, cei trei au renunţat la joburi pentru a deveni patroni. TreeWorks, firma nou înfiinţată, şi-a propus să creeze site-uri la cererea clienţilor, iar din această activitate să finanţeze dezvoltarea unor aplicaţii proprii.

La şase ani de la debutul afacerii, numărul de angajaţi a crescut la 17, iar cea mai mare parte a veniturilor continuă să fie generate de web development (numai aproximativ 10% din proiecte proprii), în special datorită specificului mediului de afaceri autohton. „Greşeala cea mai mare a antreprenorilor din Romånia este că nu se concentrează suficient de mult pe o idee. Le mai vin alte idei şi decid să facă mai multe lucruri în acelaşi timp“, explică antreprenorul, care pune această obişnuinţă pe seama lipsei investitorilor cu experienţă în start-up-uri.

Creştere de 20% a cifrei de afaceri în 2009

Iar dacă fondatorii unei firme nu reuşesc să atragă resurse financiare suficiente care să le permită dezvoltarea într-o singură direcţie, ei sunt nevoiţi să urmeze diferite oportunităţi mai mici, care să le genereze venituri rapide şi să le menţină afacerea pe linia de plutire, pånă reuşesc să dea lovitura cu produsul sau serviciul pe care îl consideră cel mai important. Aşa s-a întåmplat şi la compania TreeWorks, care, de anul trecut, a început să insiste mai mult pe proiecte proprii. Printre acestea, NoPrimeTime.com, un server de reclame video. „Site-uri precum protv.ro sau sport.ro folosesc serviciul nostru ca să introducă reclame în conţinutul lor video. Noi suntem plătiţi la mia de afişări pentru folosirea sistemului“, spune Cătălin Teniţă, care adaugă că firma sa se aşteaptă la o creştere cu 20% a cifrei de afaceri pentru anul viitor, iar o parte a acestei creşteri va proveni din vånzarea serviciului de distribuţie a reclamelor video către clienţi din străinătate.

«Există suficient loc pe piaţa de web development din Romånia pentru firme noi. Dacă ar fi să o iau de la început, tot asta aş face.»
Cătălin Teniţă, fondator TreeWorks