Dacia va intrerupe temporar, partial si limitat, activitatea de productie in zilele de 20 si 21 noiembrie, a anuntat compania prin intermediul unui comunicat de presa.

Aceasta masura a fost luata ca urmare a necesitatii de adaptare a programului de fabricatie la evolutia pietei auto.

Directorul general al Dacia, Francois Fourmont a anuntat acest lucru inca din data de 28 octombrie, cand a spus ca „Dacia ia in consideratie posibilitatea opririi productiei si in viitor daca situatia o va cere”.

„Dacia va rezista crizei economice si scaderii cererii din piata deoarece avem o buna repartizare in privinta riscului. 70% din productie este destinata exportului si preconizam ca nu toate pietele vor fi afectate de criza in acelasi timp. De asemenea, avem un raport foarte ridicat din punct de vedere al valorii si al pretului automobilelor”, a tinut sa mai precizeze la acea vreme Fourmont.

Potrivit companiei, activitatea va continua fara intrerupere in cele doua zile la productia pieselor de schimb, Centrul CKD, precum si la departamentele Expeditii vehicule si Finisari. Totodata, productia de cutii de viteze, precum si alte activitati din cadrul Uzinei Mecanice se vor desfasura in regim normal.

Salariatii care vor ramane la domiciliu ca urmare a intreruperii activitatii vor fi remunerati cu 85% din salariul total brut, conform Contractului Colectiv de Munca Dacia 2008. De asemenea, ei vor beneficia de tichetele de restaurant aferente zilelor de intrerupere a activitatii, tichete pe care le-au primit in avans.

Uzina Dacia de la Mioveni a produs in primele 10 luni ale lui 2008 un numar de 224.043 vehicule, depasind inca din acest moment productia intregului an 2007, cand au fost fabricate 222.914 de masini.

Potrivit lui Francois Furmont, anul viitor piata auto din Romania va scadea cu 11,5%, la nivelul din 2006, ajungand la putin sub 300.000 de unitati vandute.

Activitatea de productie a Dacia a fost intrerupta temporar in zilele de 30, 31 octombrie 2008, ca urmare a necesitatii de adaptare a programului de fabricatie la cererea comerciala. De asemenea, compania a mai anunta inchiderea temporara a productiei si in zilele de 13 si 14 noiembrie.

Decizia de a intrerupe temporar productia intervine ca urmare a  situatiei dificile de pe piata auto din Romania, unde Dacia inregistreaza un puternic recul al vanzarilor.

Conform mai multor comercianţi de autovehicule noi este de asteptat ca luna octombrie sa fie una dintre cele mai slabe din punct de vedere al vanzarilor din intreg anul 2008. Necesitatea ca uzinele sa intrerupa productia rezida din faptul ca, desi cererea la export este in continua crestere, nu poate compensa suficient de rapid pierderea de viteza de pe piata romaneasca.