Dacia, creștere constantă în martie și în primul trimestru
Conform datelor publicate de Asociația Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), Dacia a înmatriculat 56.841 de autoturisme în luna martie 2025, în creștere cu 7,3% față de aceeași perioadă a anului trecut, când fuseseră înmatriculate 52.988 de unități.
Această evoluție a dus la o majorare a cotei de piață a mărcii la 4%, față de 3,8% în martie 2024. Performanțele sunt remarcabile în contextul în care alți mari jucători din industrie au înregistrat scăderi sau stagnări.
În intervalul ianuarie – martie 2025, vânzările Dacia au atins 153.382 de unități, o creștere modestă, dar semnificativă de 1,3% față de perioada similară a anului trecut (151.486 de unități). Cota de piață s-a menținut stabilă la 4,5%.
Evoluții mixte în industria auto europeană
Pe fondul tensiunilor economice internaționale, industria auto europeană traversează o perioadă de ajustări, marcată de decizii strategice dificile din partea marilor producători. Deși unii jucători, precum grupul Renault (+13%) și grupul Volkswagen (+10,3%), au raportat creșteri în martie, alții au înregistrat scăderi vizibile: Stellantis a scăzut cu 5,9%, iar Tesla a suferit o prăbușire a vânzărilor cu 28,2%, ceea ce a dus la o scădere a cotei sale de piață de la 2,9% la doar 2%.
La nivelul primelor trei luni ale anului, declinul a fost și mai accentuat pentru producătorul american de vehicule electrice, cu o scădere de 37,2%, iar cota de piață s-a redus drastic la 1,6%.
Această dinamică reflectă în mod clar creșterea presiunii concurențiale din partea producătorilor chinezi și impactul reglementărilor și taxelor vamale, în special în SUA. Acestea pun presiune pe planurile globale ale companiilor europene și determină recalibrarea unor strategii comerciale.

Rezultate solide și pentru Renault, dar sub așteptări
Grupul Renault, din care face parte și Dacia, a raportat venituri de 11,68 miliarde de euro în primul trimestru din 2025, ușor sub așteptările analiștilor care mizau pe 11,71 miliarde. Cu toate acestea, grupul a confirmat prognoza pentru anul în curs, mizând pe o marjă operațională de peste 7% și un flux de numerar de cel puțin 2 miliarde de euro.
Vânzările globale ale Renault au crescut cu 2,9% în T1 2025, până la 564.980 vehicule, impulsionate de succesul înregistrat de noile modele electrice, cum ar fi Renault 5.
În mod interesant, Renault este mai puțin afectat de taxele vamale americane decât alți rivali, pentru că nu are vânzări pe piața din SUA. Aceasta a dus, recent, la amânarea introducerii mărcii Alpine pe piața americană, inițial planificată pentru 2027.