Automobile Dacia, Nokia România, Rompetrol Rafinare, ArcelorMittal Galaţi şi OMV Petrom au fost, în primele patru luni, principalii exportatori, în ordinea prezentată, potrivit datelor ANEIR, asociaţia anunţând totodată „ieşirea exporturilor din recesiune”. Asociaţia Naţională a Exportatorilor şi Importatorilor Români (ANEIR) a elaborat un top al primilor 100 de exportatori în perioada 1 ianuarie-30 aprilie, constatând că aceştia au realizat 53% din totalul liv
Automobile Dacia, Nokia România, Rompetrol Rafinare, ArcelorMittal Galaţi şi OMV Petrom au fost, în primele patru luni, principalii exportatori, în ordinea prezentată, potrivit datelor ANEIR, asociaţia anunţând totodată „ieşirea exporturilor din recesiune”.
Asociaţia Naţională a Exportatorilor şi Importatorilor Români (ANEIR) a elaborat un top al primilor 100 de exportatori în perioada 1 ianuarie-30 aprilie, constatând că aceştia au realizat 53% din totalul livrărilor pe pieţe externe.
Astfel, exporturile au totalizat la patru luni 10,82 miliarde euro, de la 8,76 miliarde euro în aceeaşi perioadă a anului 2009.
Cea mai mare pondere este deţinută de maşini şi echipamente electrice (26,4% din total), automobile, tractoare alte vehicule (13,6%) şi metale comune şi articole din acestea (11,4%).
Perioada noiembrie 2009-iunie 2010 reprezintă opt luni de creştere şi se poate vorbi de „ieşirea din recesiune a exporturilor”, potrivit ANEIR.
Totodată, asociaţia a anunţat că în martie şi aprilie 2010 exporturile au fost mai mari decât cele realizate în aceleaşi luni de dinaintea crizei.
Din primele 100 de companii, doar patru sunt româneşti
„Faptul că primii 100 de exportatori reprezintă 53% din total exporturi constituie un proces de concentrare masivă spre firmele mari”, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, Mihai Ionescu, secretarul general al ANEIR.
Din cele 100 de companii, doar patru sunt româneşti (Oltchim, Hidroelectrica, Interagro şi Compa Sibiu), restul fiind multinaţionale.
Potrivit ANEIR, topul primilor 100 de exportatori din acest an marchează câteva schimbări, una dintre acestea fiind ieşirea producătorilor de metale şi din domeniul petrolului de pe primele locuri şi intrarea în clasamentul principalilor exportatori a firmelor din domeniul medicamentelor şi a şantierelor navale.
„Succesul exportatorilor are la bază în principal politica BNR de a asigurare a stabilităţii cursului de schimb în palierul 4,1-4,3 lei/euro, cu scurte perioade de abatere din acest palier”, a apreciat Ionescu.
În opinia sa, un sprijin important pentru exportatori a venit şi din partea bugetului de stat, prin fondurile de susţinere şi promovare a exporturilor, dar şi de la Eximbank, prin lansarea de noi produse de creditare.
Pe de altă parte, Ionescu apreciază că exporturile au un potenţial mai mare de creştere, dacă Ministerul Finanţelor ar onora la timp cererile de rambursare a TVA şi, de asemenea, dacă ar lărgi aria de rambursare a acestei taxe cu control ulterior la un număr mai mare de firme, dincolo de pragul actual de un milion de euro volum de export anual.
În topul primilor 100 de exportatori mai sunt incluse companii precum Petrotel-Lukoil, Renault Industrie Roumanie, Honeywell Tehnologies, Continental Automotive Product şi Autoliv România. Pe următoarele poziţii se află Lisa Draxlmayer Autopart Romania, Alro, Daewoo Mangalia, Heavy Industries, Takata-Petri Romania şi Schaeffler România.
SURSA: Mediafax