Deși a înregistrat o scădere de 5% față de anul trecut, Dacia rămâne singurul brand românesc care depășește pragul de un miliard de euro.
Dacia, un brand de fier
În prezent, modelele Dacia sunt comercializate în 44 de țări, pe 4 continente. Cele mai mari vânzări sunt realizate în Franța, urmată de Italia.
Pentru al doilea an consecutiv, Dacia este cea mai vândută marcă din Europa pe piața de retail. Ea figurează pe primul loc în Portugalia și Belgia și pe locul al treilea în Franța. Sunt performanțe care subliniază pertinența ofertei mărcii și calitatea modelelor sale.
Vânzările sunt în creștere constantă. În 2022, Dacia a atins o cotă de piață record de 7,6% în segmentul de retail din Europa (față de 6,2% în 2021). Marca beneficiază de unul din cele mai înalte nivele de fidelizare a clienților de pe piață, reușind în același timp să atragă constant noi clienți care anterior nu s-ar fi orientat către un vehicul Dacia.
Pentru al șaselea an consecutiv (începând din 2017), Dacia Sandero este cel mai vândut model către clienții persoane fizice din Europa. La rândul său, Duster a ocupat a doua poziție în același clasament în anul 2022 fiind totodată cel mai vândut SUV către clienții particulari începând din anul 2018.
Top 5 branduri românești în 2025
În urma Dacia, în top 5 al celor mai valoroase branduri românești, realizat de Brand Finance, se află:
eMAG, cu 893 milioane EUR, înregistrând o creștere de 8% față de anul trecut.
Banca Transilvania, cu o valoare de 856 milioane EUR și o creștere impresionantă de 34%, fiind și cel mai puternic brand românesc, având ratingul AAA+.
DIGI, cu 574 milioane EUR, aflat în scădere comparativ cu alți concurenți.
Dedeman, cu 494 milioane EUR, ce a înregistrat o creștere de 2%.
Primele cinci branduri din acest clasament concentrează peste 50% din valoarea totală a celor mai valoroase 50 de branduri românești.
Banca Transilvania, un brand de poveste
Banca Transilvania nu doar că ocupă locul 3 în clasament, dar se remarcă și pentru performanțele sale impresionante în domeniul bancar. Deși nu este un brand nou, continuă să fie un lider pe piața bancară din România, fiind inclus pentru al patrulea an consecutiv în topul celor mai puternice zece branduri bancare din lume.
Aceasta a beneficiat de o creștere substanțială, ceea ce confirmă soliditatea sa pe piață.
Dominarea brandurilor private românești
Peste 70% din brandurile din clasament provin din sectorul privat, iar 60% din valoarea totală este generată de branduri dezvoltate în ultimele trei decenii de antreprenori români.
Retailul, sectorul în care activează branduri precum eMAG și Dedeman, continuă să fie un motor al economiei, iar aceste branduri au cunoscut o revenire pe un trend ascendent.
Schimbări în clasament
Anul 2025 aduce și patru noi intrări în clasament: Asirom (locul 38), Erbașu (locul 42), ZUZU (locul 48) și Kober (locul 49).
În schimb, branduri importante din trecut, precum Agricover, ALRO, DERO și Mobexpert, au ieșit din top.