Surse oficiale din industria auto au dezvăluit în exclusivitate pentru ”Adevărul” care va fi destinația ajutorului de stat oferit în această primăvară de Guvernul României pentru Automobile Dacia.

Dacia va realiza o investiție totală de 296,08 milioane de lei, din care ajutorul de stat se ridică la 82,92 milioane lei (16,84 milioane de euro). În urma investiției vor fi create 23 de locuri de muncă la uzina de la Mioveni. În momentul în care valoarea ajutorului de stat a fost făcută publică, reprezentanții Dacia au declarat că informații cu privire la noua investiție vor fi comunicate pe parcursul următoarelor luni.

Doi înalți oficiali din industria auto din România, suma de 17 milioane de euro primită de la Guvern va fi utilizată pentru fabricarea viitorului model bazat pe conceptul Bigster, model ce va fi cel mai mare SUV Dacia produs vreodată, a arătat Adevărul.

Modelul bazat pe conceptul Bigster, lansat în 2025

Modelul bazat pe conceptul Bigster va fi produs la uzina de la Mioveni și va fi lansat în 2025, urmând a fi dezvoltat pe platforma CMF-B a Renault Group.

”În acest moment, Dacia poate accesa ajutoare de stat pentru două proiecte: creșterea capacității de producție, respectiv fabricația noului vehicul bazat pe conceptul Bigster”, a precizat un important oficial din industria auto, conform sursei citate.

Dacia este cea mai mare companie din România, fiind deținută de către grupul francez Renault. Recent, acesta a inclus grupul chinez Geely în cadrul unei companii mixte ce deține fabricile de motoare, inclusiv pe cea din Mioveni.

A treia generație a modelului Duster

În 2024, pe linia de montaj a uzinei de la Mioveni își va face apariția și cea de a treia generație a modelului Duster.

Atât viitorul Duster, cât și noul SUV bazat pe conceptul Bigster, vor fi dezvoltate pe platforma CMF-B a Renault Group. Această platformă, competitivă și extrem de flexibilă, reprezintă un element important în strategia industrială a mărcii Dacia, asigurând dezvoltarea unei game largi de vehicule, cu lungimi de la 4,1 metri la 4,6 metri.

Pe această platformă se pot produce vehicule cu tipuri diferite de caroserie: sedan, hatch și SUV din segmentele B și C, cu tracțiune 4×2 sau 4×4, și echipate cu motorizări termice sau hibride, conforme cu evoluția reglementărilor în domeniu.

Înmatriculările Dacia au cres­cut puternic

Înmatriculările Dacia au cres­cut puternic în ianuarie 2023 pe prin­cipalele pieţe de desfacere, pe măsură ce şi uzina a accelerat producţia în ultimul trimestru din 2022.

În Franţa, cea mai mare piaţă pen­tru marca autohtonă, Dacia a început anul pe locul al treilea după Peugeot şi Renault. Dar dacă Peugeot a scăzut în ianuarie cu 14%, iar Renault a crescut cu 9%, Dacia a urcat cu 54%, având cea mai mare creştere dintre mărcile de volum.