Folosirea eficientă a resurselor naturale, accesul la alimente şi o mai bună organizare pentru a evita risipa sunt doar câteva concluzii ale Summitul Miniştrilor Agriculturii organizat, sâmbătă, la Berlin, în cadrul expoziţiei „Săptămâna Verde”.
„Au fost discutate câteva probleme care converg. Pe de o parte s-a vorbit de o mai bună utilizare a resurselor naturale şi a pieţelor locale pentru că nu este suficient să produci în SUA şi în Europa ca să hrăneşti lumea în Africa sau în Asia, iar pe de altă parte s-a subliniat clar că există o cantitate suficientă de alimente ca să hrănim pe toată lumea, dar e o problemă de acces la alimentele respective, dar şi la capacităţi de stocare şi de distribuţie acolo unde ele lipsesc. De asemenea, este nevoie de o mai bună organizare şi educaţie pentru a evita risipa acolo unde există abundenţă. Chiar şi în aceeaşi ţară nu toată lumea are acces la alimentaţie, iar preţurile sunt deja ridicate”, a declarat comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş.
Acesta a precizat că în România există încă resurse suficiente, dacă analizăm situaţia terenurilor agricole necultivate. „Avem încă resurse, dar care încă nu sunt folosite suficient. Producţia nu-i suficientă, dacă nu avem organizare ca să puteam avea şi preţuri bune la alimente”, a precizat Cioloş.
Potrivit ministrului român al Agriculturii, Valeriu Tabără, problemele ridicate în cadrul reuniunii miniştrilor Agriculturii sunt de mare actualitate şi vizează, în principal, competiţia dintre alimente şi producţia de combustibil. „Problemele ridicate se referă şi la utilizarea biotehnologiilor în agricultură, dar şi la producerea de energie regenerabilă. România trebuie să meargă pe creşterea productivităţii şi mărirea randamentelor pe hectar, iar biotehnologiile nu înseamnă doar soiuri modificate genetic ci şi rezistenţa la boli şi eliminarea pierderilor. Competiţia dintre alimente şi producţia de combustibil rămâne în continuarea o problemă de rezolvat”, a declarat sâmbătă ministrul român al Agriculturii.
Directorul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Agricultură şi Alimentaţie (FAO), José Graziano da Silva, cpnsideră că securitatea alimentară trebuie să rămână în continuare o prioritate a agendei politice la nivel global şi naţional, iar comunitatea internaţională trebuie să găsească un echilibru între nevoile de bază ale omenirii şi exploatarea resurselor naturale ale pământului. „Producţia şi accesul la alimente sănătoase sunt factori decisivi pentru dezvoltarea durabilă şi prosperitate, în condiţiile în care numărul persoanelor subnutrite se ridică la aproape un miliard de oameni”, a spus José Graziano da Silva.
Potrivit participanţilor la summit, agricultura rămâne cheia pentru securitatea alimentară. Cele mai importante provocări vor fi abordate în opt domenii, respectiv creşterea producţiei de alimente pe fondul degradării solului, resursele limitate de apă proaspătă, metode durabile de producţie pentru protejarea resurselor, pierderile înregistrate de-a lungul lanţului alimentar, valorificarea producţiilor de alimente din fermele familiale, infrastructura şi urbanizarea, utilizarea producţiei agricole pentru bioenergie, inovaţie şi investiţii pentru o gestionare durabilă.
Peste 70 de miniştri din întreaga lume au participat sâmbătă la Summitul Miniştrilor Agriculturii, organizat anual în timpul expoziţiei ‘Săptămâna Verde’ de la Berlin, tema dezbătută în 2012 vizând ‘Securitatea alimentară prin creştere economică durabilă – agricultură cu resurse naturale limitate’. Summitul Miniştrilor Agriculturii are loc în cadrul Forumului Global pentru Alimentaţie şi Agricultură (GFFA), desfăşurat anual la Berlin, care oferă miniştrilor agriculturii din întreaga lume o platformă, în scopul de a defini abordări comune pe problemele actuale ale omenirii. Un studiu FAO, arată că numărul persoanelor afectate de foamete s-a ridicat anul trecut la aproximativ 925 milioane, dintr-o populaţie totală mondială de aproximativ şapte miliarde de oameni. Statisticile arată că populaţia mondială va creşte până la un nivel de peste nouă miliarde de oameni, până în anul 2050.
Sursa: Agerpres