El a menționat că Guvernul încearcă să facă din subscripţia publică pentru achiziţionarea "Cuminţeniei Pământului" a lui Brâncuşi, un astfel de moment de coeziune socială, “un moment în care nu doar să ne apreciem valorile, dar să fim în măsură fiecare dintre noi, individual, să ne asumăm aceste valori în numele interesului colectiv, deci să ne asumăm personal aceste valori care ne definesc pe noi ca neam, în numele interesului colectiv”.
Guvernul a extins, vineri, prin ordonanță de urgenţă, mecanismele de colectare și posibilitățile de colaborare cu persoanele juridice interesate pentru atragerea sumei care va completa fondurile alocate de la bugetul de stat pentru achiziționarea operei lui Constantin Brâncuși ”Cumințenia Pământului” și expunerea acesteia în colecții publice.
Mai exact, colectarea se va face și prin serviciile de mesagerie scurtă SMS, servicii tip ”Teledon”, donații online, licitații publice, cutii virtuale de donație și evenimente special organizate în acest scop, nu doar prin transfer bancar sau prin depunere de numerar în conturile dedicate colectei naționale deschise de Ministerul Culturii, a anunțat Guvernul României.
“Măsura a fost luată în regim de urgenţă pentru a nu exista riscul ca suma necesară achiziționării acestei opere de artă de către statul român să nu poată fi strânsă, având în vedere că timpul rămas pentru finalizarea colectei publice este foarte scurt, raportat la suma necesară”, se menționează în comunicatul de presă, remis de Biroul de presă al Guvernului.
Ce fonduri s-au strâns până acum
Guvernul a anunțat astăzi că până în prezent, prin intermediul tuturor canalelor puse la dispoziție, s-a strâns o sumă de 138.188 de euro, din care 49.606 euro pe site-ul campaniei www.brancusiealmeu.ro, 8.875 de euro prin intermediul eMag.ro și 79.707 euro prin transfer bancar în conturile Ministerului Culturii.
“În semn de respect și în virtutea transparenței totale, Guvernul se angajează să anunțe periodic, pe 1 și 15 ale fiecărei luni, până pe 30 septembrie, sumele strânse în cadrul subscripției publice”, anunță Guvernul.
“Le mulțumesc tuturor românilor pentru susținerea de care au dat dovadă până acum. Personal, mi-au întărit, încă o dată, convingerea că dispunem de resurse, nebănuite, poate, de mulți dintre noi, de coeziune națională în jurul marilor proiecte de țară. Cumințenia pământului este o operă de artă reper în viaţa artistică a lui Brâncuşi, are o valoare aparte, iar inițiativa Guvernului trebuie să reprezinte o asumare publică a acestui proiect. Îi invit pe români să ni se alăture cu gândul și cu sufletul și să decidă dacă această lucrare merită să rămână accesibilă publicului larg. Noi vom face, în perioada următoare, tot ce este posibil să-i convigem că da, merită!”, a declarat Dacian Cioloș, prim-ministrul României.
Despre "Cumințenia pământului"
”Cumințenia Pământului” a fost realizată de Constantin Brâncuși în anul 1907 și aparţine patrimoniului cultural naţional, în categoria Tezaur.
Brâncuși spunea despre operă: “«Cuminţenia pământului»… A fost încercarea mea de a da de fundul oceanului, cu degetul arătător (încercarea de a atinge vechimea, arhaicul). Căci mi-a fost prea mare spaima când i-am ridicat vălul… Femeia nu trebuie niciodată dezvăluită… Isis trebuie să rămână acoperită sub cel puţin unul din cele şapte văluri ale frumuseţii sale, cel al misterului – care îi oferă şi preţuirea şi nemurirea. «Cuminţenia pământului» a fost, pentru mine, ceea ce este cu mult mai adânc femeia – dincolo de psihologia dumneavoastră!”
”Cumințenia pământului” e realizată în calcar crinoidal și, din informațiile de la primul posesor, se știe că Brâncuşi ar fi folosit pentru corpul statuetei un bloc de piatră din catacombele Parisului – grotele Savonnières. În prezent, ”Cumințenia pământului” este în proprietatea moștenitorilor arhitectului Gheorghe Romașcu, care a cumpărat opera de artă de la Constantin Brâncuși în anul 1911.
Despre Brâncuși
Constantin Brâncuși s-a născut la 19 februarie 1876 în Hobița, Gorj. Este considerat unul dintre cei mai mari sculptori ai secolului al XX-lea. Sculpturile sale se remarcă prin eleganța și puritatea formei, prin utilizarea sensibilă a materialelor. Verticalitatea, orizontalitatea, greutatea, densitatea cât și importanța acordată luminii și spațiului sunt trăsăturile caracteristice ale creației lui Brâncuși. Opera sa a influențat profund conceptul modern de formă în sculptură.
Ansamblul sculptural "Calea Eroilor" de la Târgu-Jiu este una dintre cele mai cunoscute opere ale lui Constantin Brâncuși din România. Cele patru componente sculpturale — "Masa tăcerii", "Aleea scaunelor", "Poarta sărutului" și "Coloana fără sfârșit" — sunt dispuse pe aceeași axă, orientată de la apus spre răsărit, cu o lungime de 1275 de metri. Ansamblul a fost inaugurat în anul 1938.
Cum se poate dona:
- Direct prin intermediul site-ului campaniei https://www.brancusiealmeu.ro;
- Prin intermediul celui mai mare retailer online din România, eMag, românii pot cumpăra virtual pe https://www.emag.ro "Cumințenia pământului", donând astfel în conturile campaniei pentru achiziția operei lui Constantin Brâncuși;
- Sunt disponibile conturi în lei, euro şi dolari în care se pot face donaţii prin transfer bancar sau prin depunere de numerar într-unul din cele specificate mai jos, deschise pe numele Ministerului Culturii, CIF 4192812: