Rata de eroare de 7% identificată de Curtea Europeană de Conturi (ECA) în programele de dezvoltare rurală nu înseamnă nici pe departe că 7% din fondurile alocate au fost prost utilizate, a declarat comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, în contextul în care Parlamentul European a adoptat joi raportul pe 2012 al ECA.
‘În dezvoltare rurală o mare parte din aceste erori vin dintr-un sistem care e foarte complicat, aplicat la nivelul statelor membre – şi puteţi să comparaţi să vedeţi că nivelul de eroare este mai ridicat în statele membre care au în general programe de dezvoltare rurală foarte complexe, cu foarte multe măsuri, cu proceduri foarte complexe. Tocmai de aceea vrem ca din 2014 încolo să simplificăm, şi vom fi foarte atenţi când vom aproba programele de dezvoltare rurală, pentru ca ele să aibă nu doar conţinut din punct de vedere al obiectivelor economice şi sociale, ci să fie şi simple. Însă, dincolo de această complexitate care poate fi redusă, există un grad de complexitate obiectivă, pentru că prin programele de dezvoltare rurală vizăm foarte mulţi beneficiari, vizăm situaţii specifice într-o regiune sau alta şi automat vin şi complexităţi’, a spus Cioloş în cadrul unui briefing de presă.
El a subliniat că rata de eroare de 7% identificată de ECA ‘nu înseamnă nici pe departe că 7% din fondurile alocate dezvoltării rurale au fost prost utilizate’.
‘Sunt multe erori pe care Curtea de Conturi le identifică şi le taxează care nu au un impact bugetar. Sunt erori de ordin administrativ, de ordin procedural, dar proiectul se derulează, proiectul se finalizează şi obiectivul iniţial este atins prin rezultatul final. Deci 7% eroare nu înseamnă 7% fonduri prost utilizate, nici pe departe’, a precizat Dacian Cioloş.
Raportul ECA adoptat joi de PE şi care stabileşte o rată de eroare generală de 4,8% în cheltuirea fondurilor UE în 2012 identifică fondurile pentru dezvoltarea rurală şi cele structurale ca fiind domeniile în care se înregistrează cele mai mari rate de eroare.
Întrebat ce crede despre afirmaţiile unor eurodeputaţi, precum Markus Pieper şi Michael Theurer, conform cărora CE ar trebui să ia în calcul impunerea de penalizări financiare acelor state incapabile să introducă un control eficient asupra modului în care sunt cheltuiţi banii UE – şase state fiind în total vizate, printre care şi România – Dacian Cioloş a răspuns că fiind autoritatea care acordă descărcarea bugetară CE, PE are responsabilitatea de a se asigura că fondurile contribuabililor sunt folosite corect.
‘Sunt tot felul de idei care, înainte de a fi puse în aplicare, urmează cu siguranţă să fie discutate şi în Parlament, să se ia decizii politice, după care să vedem cum aceste decizii politice pot fi traduse eventual în proceduri administrative. Dar, cu sau fără poziţia Parlamentului, e firesc ca fondurile UE care vin de la contribuabilii europeni să poată fi folosite corect şi să putem da seamă vizavi de folosirea corectă a acestor fonduri. E o chestiune de bun simţ, dincolo de orice comentariu politic’, a spus comisarul european pentru agricultură.
SURSA: Agerpres