USR a sărit în aer, luni, după ce programul politic prezentat de Dacian Cioloş a fost respins de către colegii săi, cu 14 voturi „împotrivă” şi 11 „pentru”.
Cătălin Drulă va conduce interimar USR, până la un nou congres
În urma acestui vot, Dacian Cioloş a luat decizia de a-şi prezenta demisia din funcţia de preşedinte al USR.
Interimatul va fi preluat acum de Cătălin Drulă, în calitate de vicepreşedinte care a adunat cele mai multe voturi la congresul de anul trecut, din luna octombrie. Drulă va deţine interimatul până când va fi organizat un nou congres în cadrul USR.
Primul discurs al lui Dacian Cioloş după demisie
Luni seară, la 18:00, Dacian Cioloş a avut şi prima ieşire publică, de după momentele tensionate de astăzi.
Într-un discurs susţinut în faţa jurnaliştilor, preşedintele demisionar al USR a precizat următoarele:
“Am considerat firesc și de bun simţ să-mi prezint demisia. Am vrut să contribui la modernizarea partidului și aveam nevoie de susținerea Biroului Național.
USR este în continuare o alternativă pe scenă politică din România, o alternativă la extremism.
Chiar astăzi am văzut cum unii încerca să rezolve, luăm de gât un om și-l aruncăm afară. Avem nevoie de un partid conectat, care își dorește modernizarea României.
Din păcate, n-am obținut astăzi acea susținere. Rămân în continuare în partid, rămân un membru de partid și voi caută cu ceilalți colegi care cred că acest partid va avea un viitor.
În continuare, va rămâne președinte interimar Cătălin Drulă, vicepreședintele cu cele mai multe voturi din Biroul Național.
Din punctul meu de vedere, e nevoie de mai mult decât atât. Ar fi importantă o discuție în partid. “Business aș usual” nu mai este o soluție pentru USR. Ar trebui o discuție despre modificarea statutului.
Un statut este esențial pentru partid, dar este important ca statutul și structura de conducere a partidului să fie adaptate vremurilor.
Majoritatea care conduce astăzi România blochează reforme. USR, pentru a fi puternic, are nevoie de o redinamizare din interior.
Dialogul intern ține viu un partid și, dacă este bine canalizat, produce un partid care modernizează societatea. USR trebuie să tragă și învățămintele participării la guvernare și să ofere o nouă platformă pentru ceea ce se va întâmpla în 2024.
Trebuie să depășim faliile care au rămas după fuziunea dintre USR și PLUS.
Reamintesc că în vară i-am propus lui Dan Barna să nu candidăm niciunul dintre noi pentru a oferi reîmprospatare. Iată că am ajuns în acea situaţie, cu câteva luni întârziere.”
Dacian Cioloş: Nu mai candidez la funcţia de preşedinte USR. Ce planuri are cu prezidenţialele?
“Nu, nu mai candidez la funcţia de preşedinte, nu are niciun sens”, a mai precizat Cioloş, fiind întrebat de jurnalişti dacă are de gând să candideze la viitorul congres extraordinar.
“Nu criticile sunt problema, e normal să nu fim de acord. Important e să avem dialog, problema e că nu trebuie să ne limitam să ne exprimăm”, a mai spus Dacian Cioloş.
Întrebat de jurnalişti despre o eventuală candidatură la prezidenţiale, fostul preşedinte al USR a replicat: “Nu am mai discutat acest subiect demult. O candidatură la prezidenţiale presupune un partid puternic și aici avem de lucru!”