"I-am amintit domnului ministru (Daniel Constantin) un subiect pe care eu l-am mai abordat în vizitele mele precedente, legat de reţeaua în bandă largă pentru aducerea internetului la sate, unde constat că după câteva luni în care am avut discuţii cu Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, nu s-a întâmplat nimic până acum, iar riscul ca România să nu poată folosi banii pentru introducerea internetului în bandă largă la sate creşte foarte mult”, a precizat comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş, la finalul întrevederii cu ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
Deşi acest proiect nu aparţine de Ministerul Agriculturii, comisarul a afirmat că MADR poate fi un beneficiar al unui astfel de program prin stimularea unor activităţi.
"Sigur, nu este un subiect care ţine în mod formal strict de domnul ministru, dar Ministerul Agriculturii poate fi un beneficiar al unui astfel de program, pentru ca apoi, prin Programul de Dezvoltare Rurală să poată stimula anumite activităţi economice care să fie facilitate în mediul rural de existenţa internetului la sate. Cred că este o ocazie pe care mediul rural din România o are şi din păcate văd că nu este folosită. Sper ca pe ultima sută de metri să se poată lua măsurile pentru ca să nu se piardă această oportunitate până în 2014", a adăugat Dacian Cioloş.
În luna februarie a acestui an, comisarul european a avut o discuţie cu fostul ministru al Comunicaţiilor, Răzvan Mustea-Şerban, despre implementarea proiectului Ro-Net, care presupune dezvoltarea reţelei de infrastructură (de distribuţie) pentru oferirea de servicii de bandă largă în zonele rurale din România, care nu sunt deservite în prezent.
Comisarul european şi-a exprimat disponibilitatea de a susţine demararea proiectului, precizând că Internetul este un element important pentru dezvoltarea economică, socială şi educaţională a acestor zone, iar fostul şef al Comunicaţiilor considera că prioritatea mandatului său este de a duce Internetul până în ultima comună şi în ultimul sat. "Vom asigura accesul la informaţie şi cunoaştere tuturor românilor din cele 1.213 comune şi 2.387 de sate care în momentul de faţă sunt neacoperite. Tehnologia informaţiilor şi Internetul de mare viteză vor ajuta la dezvoltarea comunităţilor rurale şi vor genera creştere economică sustenabilă", a spus ministrul Răzvan Mustea-Şerban, în data de 16 februarie 2012.
Ro-Net va fi finanţat din fonduri europene în valoare de peste 80 milioane euro, provenind din POS CCE. MCSI va utiliza fondurile structurale pentru a sprijini dezvoltarea reţelelor în bandă largă în zonele albe (circa 3.600 de comune şi sate), identificate prin studiul ANCOM 2010 ca fiind defavorizate comunicaţional.
România trebuie să gândească câteva proiecte mari, care să susţină dezvoltarea agriculturii în viitor
România trebuie să gândească câteva proiecte mari, care să susţină dezvoltarea agriculturii în viitor, a declarat comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş.
"Mă gândesc la sectorul de irigaţii, atât pe proiecte mari de infrastructură, cât şi pe proiecte regionale şi locale de sisteme de irigaţii adaptate unui specific sectorial. Aici mă refer la mari proiecte care pot fi susţinute financiar nu numai prin Politica Agricolă Comună, ci şi prin fondurile structurale", a adăugat Dacian Cioloş.
Acesta a dat exemplul Canalului Siret-Bărăgan care poate fi finanţat pe partea de infrastructură din fonduri de coeziune, iar conectarea fermelor la aceste sisteme ar putea fi făcută prin PAC.
Sursa: Agerpres