Totodată, în cazul fondurilor pe dezvoltare rurală, absorbţia este mai bună, în opinia lui Cioloş, decât în cazul celor pentru dezvoltarea regională sau cele de coeziune.
“Nu există riscul de a pierde bani, deocamdată, aşa cum au mers lucrurile până acum. Cel puţin anul acesta, până la sfârşitul anului, din câte ştiu, ritmul de plăţi a acoperit alocarea financiară a României. Vor trebui intensificate lucrurile pentru anul viitor când vor trebui făcute plăţi într-un mod mai intens pentru a evita şi pentru anul viitor riscul de a pierde fonduri (…) România nu stă foarte prost, nu stă nici cel mai bine, dar lucrurile merg deocamdată bine”, a spus Cioloş.
Comisarul european a avut, joi după-amiază, o întâlnire cu beneficiari sau potenţiali beneficiari de fonduri europene, dar şi cu oficiali din instituţii locale şi judeţene din judeţul Suceava, responsabili de derularea fondurilor europene, în cadrul căreia s-a discutat despre strategia politicii agricole comune şi de dezvoltare rurală, în perspectiva reformei în domeniu pentru perioada 2014 – 2020, a cărei nouă propunere legislativă va fi prezentată în toamnă.
“Uniunea Europeană, mai precis Comisia Europeană, oferă oportunităţi. Oportunităţile respective, pentru a putea fi valorificate, trebuie să fie traduse în abordare specifică naţională. În perioada următoare, anul acesta, anul viitor, 2013, e momentul pentru a stabili în ce mod doreşte România să folosească banii în perioada de după 2014 (…) E important ca pentru perioada următoare, când România va avea sume de bani mai importante decât în perioada actuală şi pentru dezvoltare regională şi pentru agricultură şi dezvoltare rurală, să-şi stabilească de pe acum obiectivele, priorităţile, abordarea strategic”, a spus Cioloş.
Sursa: Agerpres