Copreședintele USR-PLUS a ținut să-l contreze pe șeful statului, arătând în acest sens că premierul guvernului care va rezulta după alegerile parlamentare nu e decis acum, ”din discuţii la televizor sau la telefon”. ”Ar fi bine ca preşedintele să aibă mai puţine opinii partinice şi să-i lase pe alegători să hotărască cine, ce partid, ce rezultat va avea” a declarat Dacian Cioloș, care a fost anunțat de USR-PLUS ca potențial prim-ministru din partea acestei formațiuni.
Cioloș pune la îndoială, pe cont propriu, o viitoare guvernare alături de liberali
Mai mult, liderul PLUS a lăsat să se înțeleagă că o guvernare alături de PNL nu este una certă. „Nu excludem acest lucru (n.r. – guvernarea alături de PNL), dar lucrurile acestea vor fi discutate și decise după alegeri. Ne vedem guvernând cu un partid cu care să putem face echipă pe un program de guvernare pe care să ni-l asumăm.”, a arătat Cioloș care a mai menționat că o guvernare alături de PNL este posibilă, dar ”nu prin definiție”.
Pe de altă parte, partenerii PLUS, respectiv liderii USR nu au comentat până în acest moment poziția lui Dacian Cioloș care, se pare, că este făcută în nume personal.
Liderul PLUS, critici repetate la adresa Guvernului PNL
Criticile lui Dacian Cioloș la adresa Guvernului PNL s-au întețit după ce acesta a fost anunțat că va fi propunerea USR-PLUS pentru funcția de viitor prim-ministru. Ultimul atac direct la adresa guvernării PNL a vizat măsura închiderii școlilor, liderul PLUS sugerând necesitatea redeschiderii lor.
Acest punct de vedere este împărtășit și de PSD, iar unii comentatori politici au văzut în gesturile de distanțare față de PNL și, mai nou, de președintele Iohannis, o încercare a liderului PLUS de a-și maximiza, în felul acesta, șansele la funcția de prim-ministru. De altfel, Marcel Ciolacu a lăsat să se înțeleagă că formațiunea sa ar putea susține o variantă de prim-ministru alta decât cea a PSD, singurul partid cu care nu vor negocia social-democrații fiind PNL.