Ministrul Daea a declarat la început că anul acesta judeţul fruntaş în agricultură a fost Brăila, motiv pentru care nu putea lipsi de la un asemenea eveniment important. 

"Nu puteam să lipsesc de la o asemenea manifestare, mai ales că judeţul Brăila este un judeţ cu un puternic profil agrar, cu fermieri deosebiţi, iar anul acesta este judeţul fruntaş în agricultura ţării româneşti. Acest judeţ beneficiază de cea mai importantă suprafaţă la irigat. Când am venit în judeţ, am fost să văd dacă canalele cu apă gratuită dată de Guvernul României sunt folosite. Spre surprinderea mea şi aşteptările mele normale, am găsit fermieri care asigură norma de udare pentru răsărirea culturilor din această toamnă', a declarat Daea. 

Ministrul Agriculturii a mai precizat, după ce a vizitat întreg târgul de la Brăila că, din discuţiile pe care le-a avut reprezentanţii firmelor care livrează utilaje agricole, a fost impresionat şi mulţumit în acelaşi timp că "ei au constatat, prin câştigul propriu, că a fost un an excepţional, ceea ce demonstrează tuturor că fermierii sunt interesaţi şi au putere financiară să cumpere asemenea utilaje". 

"Altminteri, nici nu poţi să ajungi la performanţă, fără o tehnică nouă, fără o tehnică modernă. De asemenea, este un lucru extraodinar de bun că băncile au început să coboare treptele spre fermieri. Aşteptam acest moment demult, pentru că fermierii au urcat destul treptele spre bănci", a completat Daea. 

Preşedintele Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură a Românie, Mihai Daraban, a precizat, cu această ocazie, că piaţa de târguri şi expoziţii reprezintă 'un barometru al unui domeniu de activitate, iar dimensiunea şi efervescenţa sub care se desfăşoară aceste evenimente dau modul real în care se dezvoltă acest domeniu de activitate' şi că există 'un boom la nivel naţional în ceea ce înseamnă târguri de agricultură şi industrie alimentară'. 

Senatorul PSD Ion Rotaru a apreciat faptul că 'am avut un an agricol de excepţie, ne-a ajutat Dumnezeu, a ajutat şi Ministerul Agriculturii cu tot ce s-a putut şi lucrul acesta se vede. Prin măsurile pe care le vor lua în continuare, Ministerul Agriculturii şi Guvernul României vor stimula şi vor sprijini agricultorii'. 

La cea de-a XXI-a ediţie a Târgului Naţional de Agricultură de la Brăila au participat peste 50 de companii, care şi-au expus, pe o suprafaţă de peste 7.000 mp, zeci de utilaje agricole şi instalaţii pentru irigat, material săditor, substanţe pentru fertilizarea şi protecţia plantelor. 

De asemenea, au fost prezentate tehnologii de ultimă generaţie aplicabile în agricultura de performanţă şi au fost prezenţi horticultori, specialişti din domeniul cercetării-dezvoltării, meşteşugari, dealeri de maşini de teren şi de transport mărfuri, precum şi asociaţii şi cooperative agricole, bănci, dar şi firme din domeniul HoReCa. 

"Fermierii brăileni şi nu numai au posibilitatea de a cunoaşte noi tendinţe de dezvoltare în domeniul agricol, noi căi de colaborare, noi pieţe de desfacere, de a crea noi parteneriate şi de a-şi cunoaşte concurenţa. Sunt prezente 53 de firme, iar întâlnirile de afaceri între firmele participante vor crea cadrul pentru noi contacte cu posibili parteneri, care să ajute expozanţii şi vizitatorii la dezvoltarea afacerii lor", a declarat organizatorul evenimentului, preşedintele Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Brăila, Ştefan Fusea. 

Târgul cuprinde şi evenimente conexe, precum prezentări de specialitate pe teme de interes pentru fermieri, informaţii referitoare la finanţări şi alte forme de sprijin prin programe naţionale şi europene, întâlniri ale asociaţiilor de producători agricoli, lansarea ediţiei XXI a Catalogului Târgului. 

Târgului Naţional de Agricultură 2017 este deschis în perioada 28 septembrie – 1 octombrie şi este organizat de Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Brăila, în parteneriat cu Primăria Brăila şi Consiliul Judeţean. 

AGERPRES