'Am luat în această primăvară 262 de specialişti, i-am mutat din judeţele de sud ale ţării, în aceste judeţe care au avut întârzieri. Aşa se face că am putut să lichidăm la timp, adică să eliminăm întârzierile în control', a explicat ministrul, într-o conferinţă de presă. .

'Ce facem acum? În politica noastră de personal am introdus un mod de lucru care are la bază un principiu: nu se angajează personal decât în zonele unde această nevoie o cere, cum este cazul judeţelor unde există o încărcătură mare. Dacă, de pildă, iese din dispozitiv, înţelegând din diverse cauze, fie că pleacă, fie că iese la pensie, acel post se transferă către judeţele cu încărcătură mare, în aşa fel ca, în timp, să echilibrăm această situaţie', a mai spus Daea.

Acesta a spus că supracontroalele pe suprafaţă ale APIA vor trebui să se desfăşoare mult mai repede decât până acum, în lunile în care culturile pot fi identificate pe teren. 

Subvenţiile, pentru prima oară în luna februarie

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunţat vineri, într-o conferinţă de presă la Târgu Mureş, că începând din data de 25 februarie banii pentru subvenţii vor intra în conturile fermierilor şi că este pentru prima oară când România a reuşit să acorde aceste subvenţii în luna februarie.

'Şi cel mai important lucru pentru noi, şi este obiectivul pe care l-am urmărit şi iată că astăzi l-am atins, este acela de a da subvenţiile la timp. Este pentru prima dată când în România se acordă subvenţia în luna februarie. Am spus-o când am lansat această informaţie, că noi vom fi în situaţia de a transfera banii în conturile fermierilor pe data de 28 februarie, lucrul acesta s-a întâmplat cu 5 zile mai devreme, pe data de 25 februarie. Până aseară erau prelucrate documente pentru 460.000 de fermieri, din cei aproape 700.000, asta înseamnă că în următoarele zile vom procesa toate datele, în aşa fel încât fermierii, în luna martie, să beneficieze de sumele care li se cuvin pentru sprijinul ajutorului de stat naţional tranzitoriu", a evidenţiat ministrul Agriculturii. 

El a subliniat că în agricultură lucrările trebuie făcute la timpul optim, iar ministerul a organizat efectuarea acestor plăţi pentru ca acest sprijin să ajungă în timp util la fermieri. 

"Aceasta, din câteva motive lesne şi obligatoriu de înţeles pentru toată lumea: primul, că în agricultură lucrările se fac la timp. O zi întârziată astăzi, mâine nu mai poate fi recuperată. O lucrare pe care nu ai făcut-o astăzi, s-ar putea ca mâine să nu o mai faci sau să o faci degeaba. Şi atunci gradul acesta de aşteptare ridicat al fermierului, coroborat cu condiţiile concrete în care îşi desfăşoară activitatea – mă gândesc aici la condiţiile de climă şi sol – sunt tot timpul un cleşte în mâna întâmplării, or noi nu putem să lăsăm lucrurile aşa, motiv pentru care am purces organizatoric şi am promovat hotărârile de guvern în aşa fel încât acest sprijin să vină la timp', a declarat ministrul Agriculturii. 

AGERPRES