Compania de foraj Dafora (DAFR), controlata de omul de afaceri Gheorghe Calburean, a anuntat pe bursa ca si-a cerut intrarea in insolventa, iar investitorii au reactionat imediat la informatie, actiunile DAFR scazand cu 14,7%, pana la un pret de 0,013 lei/titlu.
Cauzele enumerate de companie pentru cererea de a intra in insolventa sunt legate de deteriorarea situatiei din cauza reducerii contractelor de foraj, ca urmare a reducerii investitiilor petroliere sub presiune unui petrol mai ieftin, dar si din cauza faptului ca firma nu dispune de banii necesari pentru a-si plati amenda catre Consiliul Concurentei si nici obligatiile catre bugetul de stat, scrie Mediafax.
"Executarea silita a deciziei de sanctionare ar insemna un efort financiar mult prea mare pentru posibilitatile noastre actuale. In al doilea rand, o alta problema pe care nu o putem gestiona se refera la imposibilitatea esalonarii obligatiilor societatii catre bugetul de stat, reprezentata de impozite si taxe, motivata de neindeplinirea uneia dintre conditiile de aprobare a unei astfel de solicitari, respectiv limita minima impusa valorii capitaluri proprii. Cele doua situatii expuse anterior, cea referitoare la amenda aplicata de Consiliul Concurentei si, respectiv, cea referitoare la imposibilitatea esalonarii datoriilor la bugetul de stat, se traduc intr-un efort financiar de aproximativ 12 mil.lei. Efortul financiar necesar platii acestei sume, la care se adauga obligatiile de plata aferente activitatii curente este peste capacitatea actuala a a companiei de a genera venituri din exploatare", potrivit unui comunicat emis de companie.
Dafora a incheiat anul trecut cu venituri de 198 milioane de lei, in crestere cu 25% fata de 2013, si un profit net de 4,6 milioane de lei, fata de pierderi 149,8 milioane de lei in 2013. In ianuarie, Consiliul Concurentei a decis sa sanctioneze patru companii de foraj cu amenzi de 3 milioane de euro pentru comportament anticoncurential intr-o serie de licitatii organizate de Romgaz intre iunie 2008 si octombrie 2009.
Companiile care impreuna detineau la acel moment 70% din piata erau Dafora, Foraj Sonde Craiova (FOSB), Foraj Sonde Mures (FOSP) si Aquafor International, o firma controlata de grupul Upetrom, intre timp desfiintata.