Contractul include săparea de sonde conform programului de explorare al companiei Chevron. Instalaţia de tip F320 (Rig 14) va finaliza în curând lucrările la un alt proiect în derulare, urmând ca mai apoi să fie inclusă într-un program de modernizare pentru aducerea acesteia la parametrii solicitaţi de client.

‘Semnarea de noi contracte cu operatori străini reprezintă rezultatul strategiei companiei şi al profesionalismului întregului personal. Corelarea strategiei de business pe termen lung cu capacitatea companiei de a se adapta la dinamica pieţei, demonstrează poziţia de care se bucură Dafora în industria de profil. În acelaşi timp, ne angajăm pe deplin să acţionăm în interesul companiei şi al acţionarilor noştri pentru a crea valoare, pentru a rămâne în continuare prima alegere a operatorilor de foraj şi pentru a ne extinde activitatea pe plan internaţional’, se menţionează în comunicat, fără a se preciza însă valoarea contractului.

Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa a emis, în luna mai, deciziile etapei de încadrare pentru Chevron România Exploration and Production SRL în cazul perimetrelor Costineşti şi Vama Veche, care cuprinde lucrări de prospecţiuni seismice în vederea identificării resurselor.

De asemenea, Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Vaslui a informat printr-un comunicat de presă remis, în data de 19 iulie, că a eliberat acordurile de mediu pentru trei proiecte ale cărui titular este Chevron România Exploration and Production SRL, privind lucrările de amenajare şi foraj pentru sondele Popeni 1A, în comuna Găgeşti, Siliştea 1A, în comuna Pungeşti şi Păltiniş 1A, în comuna Băceşti.

Chevron deţine concesiuni pentru a efectua lucrări de prospecţiuni a gazelor de şist la trei blocuri din România cu o suprafaţă de 270.000 de hectare (Costineşti, Vama Veche şi Bârlad).

Consiliul Judeţean Vaslui a eliberat, în lunile decembrie şi ianuarie, certificate de urbanism pentru cele trei zone din judeţul Vaslui unde compania americană Chevron vrea să facă prospecţiuni pentru o posibilă exploatare a gazelor de şist. Cu valabilitate de un an, cele trei certificate de urbanism au fost emise pentru suprafeţe extravilane cuprinse între 35.000 de metri pătraţi şi 73.400 de metri pătraţi de teren din zona localităţilor Păltiniş (Băceşti), Popeni (Găgeşti) şi Siliştea (Pungeşti).

Dezbateri publice asupra raportului de mediu pe tema amplasării sondelor de explorare a gazelor de şist în zone din judeţul Vaslui au avut loc, la începutul lunii iulie, la Băceşti şi Pungeşti, unde discuţiile au fost calme, în timp ce la Găgeşti unii localnici au avut obiecţii, deşi nu citiseră documentul.

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, declara, în 9 iulie, că nu există "niciun fel de risc" pentru mediu şi pentru sănătatea oamenilor în cazul explorării gazelor de şist şi că "poziţiile" exprimate de vasluieni în dezbaterile publice sunt "în procent de 99,9% legate de exploatarea gazelor de şist, nu de explorare".

Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) a demarat recent o campanie de informare şi dezbatere publică privind gazele de şist. Mai multe detalii puteţi citi aici: 11 state europene au zone potenţiale cu gaze de şist Site-ul campaniei este:  infogazedesist.eu