Când poate fi suspendat permisul de conducere?

Permisul de conducere suspendat în România, iată tot ce trebuie să știi! Suspendarea permisului de conducere reprezintă retragerea temporară a dreptului unui șofer de a conduce pe drumurile publice din România, ca urmare a comiterii unor abateri de la regulile de circulație.

Măsura are o durată specifică și variază în funcție de gravitatea contravențiilor.

În România, reglementările privind suspendarea permisului de conducere sunt reglementate de Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 195/2002, cunoscută și sub numele de Codul Rutier, iar sancțiunile pot fi aplicate pentru o perioadă de 30, 60 sau 90 de zile.

permis de conducere
SURSA FOTO: Dreamstime

Categoriile de contravenții care duc la suspendarea permisului de conducere

Pentru 30 de zile

Suspendarea permisului pentru o perioadă de 30 de zile poate interveni în cazul următoarelor abateri:

  • Depășirea vehiculelor care așteaptă la semafor sau la o trecere la nivel cu calea ferată.
  • Neacordarea de prioritate pietonilor sau vehiculelor.
  • Ignorarea semnificației culorii roșii a semaforului.
  • Nerespectarea indicativelor polițistului sau neraportarea unui accident soldat cu pagube materiale.
permis de conducere
SURSA FOTO: Dreamstime

Pentru 60 de zile

Dacă un șofer acumulează 15 puncte de penalizare într-un interval mai mic de 12 luni, permisul poate fi suspendat pentru 60 de zile. Această măsură este aplicată și în cazul următoarelor infracțiuni:

  • Producerea unui accident soldat cu pagube materiale din cauza unor manevre ilegale (de exemplu, depășiri neregulamentare sau traversarea pe culoarea roșie a semaforului).
  • Nerespectarea reglementărilor privind coloanele oficiale sau circulația pe sens opus fără a respecta regulile de depășire.

Pentru 90 de zile sau mai mult

Abaterile grave care pot conduce la suspendarea permisului pentru 90 de zile sau mai mult includ:

  • Conducerea sub influența alcoolului sau a drogurilor (cu o concentrație de alcool peste 0,40 mg/l sau orice concentrație de droguri).
  • Depășirea limitei legale de viteză cu mai mult de 50 km/h.
  • Implicarea într-un accident soldat cu victime.
  • Conducerea unui autovehicul cu defecțiuni tehnice grave.

În cazul în care un șofer comite o nouă abatere în termen de 6 luni de la restituirea permisului, perioada de suspendare poate fi extinsă cu încă 30 de zile.

permis de conducere
SURSA FOTO: Dreamstime

Procedura de redobândire a permisului suspendat

Permisul suspendat poate fi recuperat la expirarea perioadei stabilite de suspendare, dar există și posibilitatea de a reduce această perioadă, în anumite condiții.

Redobândirea permisului după perioada de suspendare

La finalul perioadei de suspendare, șoferii pot solicita restituirea permisului de conducere, iar documentul va fi predat de autoritatea competentă din județul în care acesta își are domiciliul sau reședința.

Dacă suspendarea a fost aplicată într-un alt județ, permisul va fi trimis la serviciul poliției rutiere din județul de domiciliu al titularului.

Reducerea perioadei de suspendare

Șoferii care au fost sancționați cu suspendarea permisului pentru 60 sau 90 de zile pot solicita o reducere a perioadei de suspendare la 30 de zile, în urma promovării unui examen teoretic.

Această reducere se aplică doar șoferilor care au permis de cel puțin un an și care nu au beneficiat de o reducere similară în ultimii 3 ani.

Acte necesare pentru redobândirea permisului

Șoferii care doresc să își recupereze permisul trebuie să depună o cerere tip, să prezinte o copie a cărții de identitate și dovada achitării amenzii aplicate.

Dacă permisul a fost suspendat pentru mai mult de 30 de zile, este necesar să se susțină și un examen teoretic, iar după promovare, documentele trebuie trimise către Inspectoratul Județean de Poliție.