”Flexarea mușchilor nu va ajuta România. Trebuie să se înțeleagă că alternanța la putere face parte din jocul democratic. De aceea, cred că este bine să se organizeze alegeri anticipate fiindcă timpul costă. Pe de altă parte, România trebuie să transmită Washington-ului și Bruxelles-ului că este un partener serios, care nu iese din joc și își continuă dialogul cu finanțatorii externi”, a declarat, pentru Capital, economistul Daniel Dăianu.
Acesta a precizat că, printre prioritățile viitorului guvern, indiferent dacă acesta este unul de tranziție sau nu, trebuie să se regăsească o abordare serioasă a dosarului retrocedărilor. ”Trebuie să solicităm la CEDO o derogare și să constituim în regim de urgență o comisie parlamentară care să găsească o soluție care să statisfacă toate părțile. Altfel, presiunea pe buget va fi foarte mare. Nu va fi ușor să se găsească o astfel de soluție deoarece există precedentul unor despăgubiri în proporție de 100% și nu se pot face discriminări.Experții trebuie să găsească o soluție pentru România și nu pentru un paritd sau altul”, a precizat Dăianu.
O altă prioritate a viitorului guvern, în viziunea acestuia, este ”repararea gafei monumentale făcute de Boc și preluate de Ungureanu – interpretarea greșită a legii privind impozitarea pensiilor”.
În ceea ce privește deprecierea leului la anunțul căderii guvernului Ungureanu, Dăianu a spus că Banca Naţională a României are puterea să gestioneze această situaţie și că pieţele și bursele sunt obişnuite cu astfel de evenimente care se petrec şi în alte state.