Daniel Dăianu a vorbit intr-un interviu video pentru Capital.ro despre proiectele propuse de România şi acceptate de UE de-a lungul timpului, despre cum se încheie contractele la nivel înalt şi despre exporturile României.
„Viaţa economică are lideri de piaţă, lideri de opinie şi, mai ales, corporaţii, organizaţii care dau tonul, care formează condiţiile pe piaţă… România, din acest punct de vedere, este o ţară care ia contextul aşa cum este dat. Exemplul elocvent este intrarea în Uniune. Uniunea Europeană avea mai multă nevoie de România decât aveam noi de UE. Relaţia între două părţi este de inegalitate, interesele nici nu sunt aceleaşi şi, în asemenea circumstanţe, puterea de a influenţa regulile jocului este foarte mică sau inexistentă atunci când tu baţi la uşă”.
„Procesul educaţional este cel care va face diferenţa între viitorul României şi viitorul celorlalte ţări membre ale Uniunii Europene…O populaţie needucată, slab informată e o premisă care nu-ţi asigură atuuri în competiţia globală. Dar nici nu trebuie să fim fatalişti”.
„Noi vorbim în Uniunea Europeană despre pieţe unice, ceea ce înseamnă libertatea de circulaţie a forţei de muncă, a mărfurilor, a capialului, a informaţiei. Capitalul nu este totuşi fără identitate şi deciziile strategice nu se iau peste tot. Deciziile strategice în viaţa unei corporaţii, în viaţa unui grup bancar se iau la sediul mamă. Observăm, din acest punct de vedere, îm domeniul bancar, cu excepţia poate a Olandei, dintre ţările dezvoltate din UE, pieţele locale bancare din Europa Centrală şi de Răsărit sunt controlate în mod covârşitor de grupuri bancare străine în timp ce în Franţa, Germania, Italia, Spania, băncile locale domină pieţele bancare locale”.
DETALII:
Citeşte şi Dăianu: Pieţele financiare n-au cum să se autoreglementeze