Producatorul auto german Daimler a anuntat ca a achizitionat 10% din pachetul de actiuni ale companiei Kamaz, unul dintre cei mai mari constructori de camioane din Rusia. Discutiile initiale prevedeau cumpararea unei participatii mai mari, insa actuala criza economica a impiedicat acest lucru.

Daimler va plati 250 milioane de dolari catre Troika Dialog, banca de investitii ce destine participatia de 10% din compania rusa.

Acordul prevede si o plata suplimentara de 50 milioane dolari, in cazul in care Kamaz isi va atinge obiectivele de vanzari si de profit pana in 2012, a declarat Ruben Vardanyan, presedintele Troika Dialog.

Oficialii Daimler au anuntat ca ar putea sa isi majoreze detinerea in cadrul Kamaz pana la 20% in urmatorii doi ani, dupa ce economia mondiala isi va reveni.

Grupul Daimler a anuntat inca din luna iulie ca poarta discutii pentru a cumpara o 42% din Kamaz, cu scopul de a detine apoi un pachet de control. Criza financiara a facut insa ca pretul de 2 miliarde de dolari pentru 42% din actiunile companiei ruse sa fie mult prea mare pentru producatorul german.

Kamaz detine o cota de 30% din piata de camioane din Rusia si a livrat anul trecut 53.000 de autovehicule. Pe acceasi piata, Daimler a vandut in 2007 1.300 de camioane, mai mult cu 58% decat in anul precedent.

Sursa: Bloomberg