Dalai Lama, pe numele său Tenzin Gyatso, este cea mai sfântă figură a budismului tibetan și trăiește în exil în India din anul 1959, când Tibetul a fost anexat de către China.

Dalai Lama a sărutat un băiețel pe gură, iar clipul a devenit viral

În înregistrarea care a devenit virală, unul dintre elevi, un băiețel, în întreabă la microfon „Pot să te îmbrățișez?”.

Liderul spiritual, în vârstă de 87 de ani, i-a spus să urce pe platforma pe care era așezat, după care îi face semn spre obraz și îi spune „mai întâi aici”, iar copilul îl sărută și îl îmbrățișează.

Dalai Lama l-a ținut pe elev în brațe și i-a spus „cred că și aici”, sărutându-l apoi pe gură. „Și suge-mi limba”, a spus ulterior Dalai Lama, frunte în frunte cu elevul, în timp ce publicul râdea.

După aceea, liderul spiritual i-a vorbit băiatului și l-a sfătuit să se uite la cei care creează „pace și fericire” și să nu urmeze „ființele umane care ucid mereu alți oameni”, înainte de a-i oferi o ultimă îmbrățișare, relatează The Guardian.

Videoclipul s-a răspândit rapid pe internet, iar mulți au condamnat comportamentul lui Dalai Lama, catalogându-l drept „nepotrivit”, „scandalos” și „dezgustător”.

Biroul lui Dalai Lama și-a cerut scuze pentru incident

Biroul liderului spiritual și-a cerut scuze pentru cele întâmplate și a precizat că a fost vorba doar despre un comportament „inocent și jucăuș”.

„Sanctitatea Sa dorește să își ceară scuze băiatului și familiei sale, precum și numeroșilor săi prieteni din întreaga lume, pentru durerea pe care cuvintele sale ar fi putut-o provoca.

Sfinția Sa tachinează adesea oamenii pe care îi întâlnește într-un mod inocent și jucăuș, chiar și în public și în fața camerelor de luat vederi. El regretă incidentul”, se arată în comunicat.

Acesta nu este însă primul scandal în centrul căruia se află Dalai Lama. În anul 2019, a indignat o lume întreagă după ce a spus că dacă Dalai Lama s-ar întoarce ca femeie, ar trebui să fie mai atrăgătoare.

Reacția Fundației M3M

CNN a contactat Fundația M3M pentru a vorbi despre cele întâmplate. Grupul pentru drepturile copilului cu sediul în Delhi, Haq: Center for Child Rights, condamnă „orice formă de abuz asupra copiilor”.

„Unele știri se referă la cultura tibetană despre arătarea limbii, dar acest videoclip nu este cu siguranță despre nicio expresie culturală și chiar dacă este, astfel de expresii culturale nu sunt acceptabile. Lumea așteaptă de la liderii religioși să ia atitudine și să conducă împotriva exploatării și abuzului asupra copiilor prin acțiunile și cuvintele lor.

Caracterul nepotrivit al videoclipului necesită o reflecție mai atentă și o corecție a cursului pe mai multe fronturi, nu doar în ceea ce privește videoclipul”, se arată în comunicat.