Contractul Complexului Energetic Oltenia cu OMV Petrom va fi reziliat de Virgil Popescu
În curând, contractul încheiat între Complexul Energetic Oltenia și OMV Petrom pentru construirea a patru parcuri fotovoltaice va fi reziliat de către ministrul Energiei, Virgil Popescu. Anunțul a fost făcut, sâmbătă seară, de către jurnalistul EVZ Dan Andronic, pe baza informațiilor pe care le deține.
„Din informațiile mele, acest contract, al Complexului cu OMV Petrom va fi reziliat de Virgil Popescu. Motivele sunt multe, este un contract păgubos pentru compania de stat”, a spus Dan Andronic, potrivit Antena 3 CNN.
Din cauza Complexului Energetic Oltenia și a OMV Petrom s-au mărit facturile la curent
Complexul Energetic Oltenia și OMV Petrom vor construi patru parcuri fotovoltaice, investițiile necesare depășind 400 milioane de euro.
Potrivit sursei citate anterior, Complexul Energetic Oltenia a contractat o firmă de consultanță pentru a alege partenerul strategic cu care să se asocieze, iar acea firmă de consultanță îi aparţine fostului ministru al Energiei din Guvernul Cioloş: Vlad Grigorescu.
La începutul lui 2022, Complexul Energetic Oltenia a făcut o licitație de consultanță în valoare de 4,7 milioane de lei, unde s-a prezentat un singur ofertant, respectiv Pricewaterhouse Cooupers management consultans SRL. Firma respectivă a subcontractat însă compania fostul ministru al Energiei, ci anume Global Industrial Consult SRL. Firma de consultanță a ales ca partener în construcția parcurilor fotovoltaice pentru Complexul Energetic Oltenia compania austriacă OMV, prin contractul 288/09.02.2022.
Ulterior, în mai 2022, Complexul Energetic Oltenia a plătit un alt contract de consultanță pentru implementarea parcurilor fotovoltaice pe depozitele de zgură și cenușă ale termocentralelor, a cărei valoare ajunge la circa 7 milioane de lei şi care a fost câștigat de firma daneză Romboll.
Potrivit sursei citate anterior, profitul din acest proiect cu parcuri fotovoltaice va fi împărțit în mod egal între OMV şi Complexul Energetic Oltenia, deşi iniţial se dorea ca profitul să fie împărțit 30% OMV și 70% CE Oltenia.
Pe scurt, Complexul Energetic Oltenia a plătit şi consultanţă pentru o afacere păguboasă, iar cetățenii români sunt cei care plătesc acum pierderile prin prețul mare al facturilor la curent. Vineri, însă, premierul României, Nicolae Ciucă ,a cerut ca toate contractele de achizitii făcute de Complexul Energetic Oltenia să fie verificate.
„Doresc și dispun ca toate contractele de achiziție de la Complexul Energetic Oltenia să fie verificate”, a precizat premierul României.