Dan Andronic detonează nucleara în Justiție! Dezvăluiri șocante despre procurorii DNA

Jurnalistul Dan Andronic a explicat într-un text publicat pe evz.ro cum funcționa sistemul justiției din România și cum judecătorii erau presați de procurori să dea sentințe favorabile în dosarele pe care le instrumentau.

Știam care sunt jocurile murdare din spatele cuvintelor alese. Așa că am căutat să înțeleg mai bine ce-i mână în luptă. Astfel am ajuns să citesc Raportul Inspecție Judiciare asupra modului în care DNA a soluționat cauzele penale vizându-i pe magistrați. Un control care a stârnit la vremea lui valuri de furie din partea fostei șefe Laura Codruța Kovesi, prea puțin dispusă să lase inspectorii să intre în cămara cu “bunătățuri” a DNA.

Astfel ajungem la prima dezinformare. Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție nu este ceva nou. Magistrații erau anchetați și înainte pentru presupuse infracțiuni, dar de către Direcția Națională Anticorupție. Deci SIIJ nu reprezintă o noutate, ci doar o reglare corectă a raporturilor între judecători și procurori. Pentru că este total ilogic și profund neconstituțional ca în instanță procurorul să aibă pârghii oculte de influențarea deciziilor unui judecător.

Ce vreau să spun? Ceva extrem de simplu. DNA a avut la structura centrală înregistrate aproape o sută de dosare care vizau 190 de judecători. 33 de judecători erau de la Înalta Curte de Casație și Justiție, iar 24 dintre aceștia judecau cauze penale. Vi se pare puțin? Păi, azi dimineață când am numărat la Secția Penală a ICCJ erau 32 de judecători. Probabil că o mare parte din aceste dosare nu vizează oamenii care ocupă aceste poziții în prezent, dar au vizat și vizează niște judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție care ar trebui să realizeze Justiția. Mergând pe o simplă aritmetică, cândva, din 32 de judecători de la ICCJ erau anchetați 24.

Am stat să mă întreb cum decurgea un proces în care se judeca un caz de corupție instrumentat de DNA, cu un demnitar prins în hățișul cercetării judecătorești, în condițiile în care cel puțin unul din judecători era anchetat tot de DNA. Credeți că mai vorbim despre o judecată imparțială? Sau de un proces echitabil?

Nu vi se pare că DNA avea în mână pe lângă protocoalele secrete cu SRI și un ciocănel pe care îl arăta (din când în când) amenințător actului de justiție?

Potrivit Raportului Inspecției Judiciare vorbim de mii de magistrați, judecători și procurori anchetați de DNA. Ca să nu credeți că DNA – Structura Centrală se ocupa doar de ICCJ vreau să vă spun că avea dosare despre 43 de judecători de la Curtea de Apel și 41 de Tribunalul București.

Situația este mult mai complicată, eu v-am dat doar o felie din ea, pentru că la DNA erau înregistrate dosare și la alte secții, sau erau disjunse, conexate, zăpăcite în așa fel încât să li se piardă urma. Concluzia Raportului este însă mai mult decât sugestivă: în dosarele instrumentate de DNA la nivel central și local, soluționate sau nu, au fost vizați 1962 de judecători, dintre care 351 judecători în materie penală, care puteau judeca cauze instrumentate de DNA.