Dan Andronic a notat, într-un amplu editorial publicat în evz.ro, că Nicușor Dan a obținut o victorie categorică, în timp ce Alianța PSD-PNL a obținut peste 50% din voturi la europarlamentare. Cât despre USR, acesta a fost asociat pentru premiul celui mai slab partid.

„Surpriza n-a existat! Alegerile locale și europarlamentare s-au încheiat. Așa cum spuneam, nu s-au înregistrat mari surprize. Nicușor Dan a câștigat detașat, Alianța PSD-PNL a luat peste 50 la sută la europarlamentare. USR, plus sateliții, s-a luat de braț cu AUR pentru premiul celui mai slab partid.

Dan Andronic a remarcat performanța lui George Tuță

Dan Andronic a subliniat că la București, așa cum a anticipat, Nicușor Dan a câștigat un nou mandat, cu o diferență semnificativă față de locul doi ocupat de Gabriela Firea. Clotilde Armand va trebui să elibereze Sectorul 1, care s-a opus în mod rezistent influenței sale. Jurnalistul a remarcat performanța lui George Tuță.

„La București, cum scriam de ieri, Nicușor Dan a mai luat un mandat, la distanță mare de locul doi, Gabriela Firea. Clotilde Armand va trebui să elibereze Sectorul 1 care nu prea s-a vrut eliberat de influența ei, la fel în Sectorul 2 unde Rareș Hopincă este noul primar. Performanța lui George Tuță este remarcabilă în condițiile în care useriștii s-au luptat pentru fiecare vot. Așa cum ne-au obișnuit, cu manevre mai puțin corecte, aproape de celebra “Maradona”. Reguli și legi încălcate, doar rezultatul contează!”, a scris Dan Andronic.

Practica Maradona, încălcarea regulilor și a legilor

El a explicat ce presupune termenul de Maradona.

„Maradona nu este doar numele celebrului fotbalist argentinian. În România, există o metodă de înșelăciune cunoscută sub numele de „Maradona”, utilizată de câteva decenii. În anii ’90, metoda „Maradona” era folosită în tranzacțiile valutare de pe piața neagră. În timpul schimburilor valutare, escrocii îndepărtau bani din teancuri fără ca victima să observe. De-a lungul timpului, această metodă a evoluat, devenind cunoscută ca o înșelătorie în care victimele sunt păcălite de indivizi care se prezintă fals ca polițiști”, a comentat jurnalistul.

Surprizele de la alegerile locale

Dan Andronic a subliniat că printre surprizele alegerilor locale se numără victoria lui Virgiliu Nanu la Consiliul Județean Prahova și a independentului Mihai Polițeanu în cursa pentru Primăria Ploieștiului. De asemenea, înfrângerea unor figuri politice consacrate precum Iulian Dumitrescu în Prahova și Gheorghe Flutur în Suceava se adaugă pe lista surprizelor. Aceste exemple evidențiază efectul alegerilor locale și modul în care acestea pot influența peisajul politic local și național.

„Sunt câteva lecții de învățat, nu e nici o surpriza. Una din ele a fost că lipsa de organizare și viziune nu poate fi suplinită de prezența unui lider (aparent) carismatic. Cazul lui George Simion, Cătălin Drulă, Dacian Cioloș și cu voia dumneavoastră ultima pe listă, Diana Șoșoacă demonstrează cum structuri politice cu potențial s-au dezumflat.

Alta ne arată că nu este suficient să construiești o alianță (cum este ADU) al cărei singur scop este să trimită câțiva „aleși” la Bruxelles într-una din puținele slujbe bine plătite în politică, sau să umpli lista de așa-zise personalități, cazul AUR, ca să iei votul oamenilor”, a explicat acesta.

Jurnalistul explică semnificația absenței unei dezbateri reale în campania electorală

Dan Andronic a criticat absența unei dezbateri reale în campania electorală. El a menționat că în ultimii 34 de ani nu s-a mai întâmplat să nu existe nici măcar o confruntare TV între candidați. În opinia sa, această lipsă de dezbateri lasă totul în mâinile inteligenței artificiale, nu în sensul creat de savanți, ci în sensul pe care politicienii îl presupun că o au. Jurnalistul subliniază că această abordare plasează întreaga greutate în zona sordidului și a manevrelor de culise. Pentru Dan Andronic, această atitudine este o manifestare a aroganței politice, care ar putea fi sancționată fie prin absența de la vot, așa cum s-a întâmplat vizibil în diaspora, fie prin votul surpriză.

„Performanța PSD este indubitabilă, partidul lui Marcel Ciolacu demonstrând că rămâne singura structură politică capabilă să parcurgă coerent un ciclu electoral. Așa cum o face din 1990 încoace. Nu au avut o strategie genială, nu au avut candidați care să-ți taie răsuflarea, dar au avut un parcurs lin, profitând de toate slăbiciunile adversarilor. Totuși având ca țintă alegerile prezidențiale vor avea nevoie de mult mai mult. Un Mircea Geoană candidat independent sigur strică toate calculele unul prezidențiabil PSD„, a scris acesta.

Analiză asupra PNL

Jurnalistul a făcut o analiză și asupra liberalilor.

„Și acum ajungem la liberali. Performanță bună, dar sub așteptările (reale) din Modrogan. Pot spune că au depășit previziunile sondajelor, dar… Au pierdut câteva zone importante, fiefuri grele, în special președinții de consilii județene, ceea ce îi leagă și mai mult de PSD. Câștigurile nu sunt pe măsura pierderilor (reale).

PNL are nevoie de o revigorare doctrinară, de un discurs asumat pro-România, de revenirea la bazele politice care l-au făcut imbatabil în România interbelică. Nu mai au o dinastie a familiei Brătianu la conducere, dar au șansa unui loc gol în zona mândriei naționale. USR, AUR, Șoșoacă nu sunt decât niște clovni triști ai acestei scene politice, nu au fibra unui discurs care să te facă să te simți reprezentat în mod real”, a notat jurnalistul.

Liberalii au potențial, calea de urmat pentru Nicolae Ciucă

În opinia lui Dan Andronic, PNL are un potențial real, însă trebuie să-și manifeste dorința de a-l exploata. Nicolae Ciucă necesită susținători care să-i încurajeze o abordare mai hotărâtă a realității. Deși nu este un politician abil precum Klaus Iohannis, un tip caracterizat de calmul forței, nu ar trebui să aspire să devină asemenea lui. Jurnalistul a explicat că este esențial ca liderul PNL să rămână autentic.

„PNL are potențial. Are, numai că trebuie să și vrea… Nicolae Ciucă are nevoie de oameni care să-i insufle mult mai mult curaj în abordarea abruptă a realității. Nu este politician abil precum Klaus Iohannis, tip La Force Tranquille, nu ar trebui să-și dorească să devină. Trebuie să rămână ceea ce este, un adevărat comandant. Care nu oferă surpriza, ci predictibilitatea și siguranța. Asta dacă vrea să aibă o șansă în alegerile prezidențiale”, a spus acesta.

Cea mai importantă lecție este cea a umilinței

Dan Andronic a explicat că cea mai importantă lecție este cea a umilinței. Ea nu trebuie confundată cu a te umili, așa cum ar putea interpreta unii. Umilința constă în recunoașterea limitelor, în ascultarea cu atenție a vocii celor pe care îi reprezinți și în deschiderea față de învățare și schimbare.

„Cea mai importantă lecție este cea a umilinței

Nu este sinonim cu a te umili, așa cum ar crede unii dintre dumneavoastră. Ci înseamnă ați recunoaște limitele, a asculta cu atenție vocea celor pe care îi reprezinți și să fii deschis la învățare și la schimbare.

Umilința în politică nu este un semn de slăbiciune, ci de putere și maturitate. Este o dovadă de normalitate. Politicienii care demonstrează că pot fi oameni normali pot crea un impact pozitiv durabil, favorizând o guvernare inclusivă și responsabilă. Într-o lume politică adesea dominată de ego și conflicte, umilința poate fi cheia pentru o conducere eficientă și empatică”, a conchis acesta.