În această ediție a podcastului HAI Live, Robert Turcescu, i-a avut ca invitați pe jurnaliștii Dan Andronic și Mirel Curea. Andronic a argumentat de ce a anunțat, într-un editorial, că platforma Evenimentul Zilei este de partea medicilor, în contextul scandalului de la Spitalul Sf. Pantelimon.
Dan Andronic, despre editorialul privind cazul Pantelimon
Robert Turcescu a amintit că la începutul acestei săptămâni, Dan Andronic a scris un editorial în care a anunțat că platforma Evenimentul Zilei este solidară cu medicii în general și refuză să intre în isteria creată împotriva acestora în scandalul de la Spitalul Pantelimon, până când lucrurile vor deveni clare din punct de vedere juridic.
„În primul rând, vreau să spun că am stat de vorbă foarte mult cu Mirel (Curea), care e mult mai în temă decât sunt eu. De la începutul scandalului, acum câteva luni, pe unde m-am dus, în general la România TV, am spus că eu nu cred în ipoteza în care niște medici omoară pacienții ca să facă rost de paturi. Pentru că mi se părea o fractură logică în toată această poveste.
Adică pot să înțeleg că cineva înnebunește, pot să înțeleg că cineva se crede Dumnezeu, pot să accept deviații de moment sau tratamente nereușite, dar nu pot să accept că era vorba de o politică. Mintea mea refuză să înțeleagă lucrul ăsta, într-un mod rezonabil, în sensul în care niște medici se coalizează la ATI să elimine oameni, ca să facă rost de paturi (…).
Pantelimonul este un spital care are vreo 500 de paturi, dintre care doar 25 sunt la ATI. Și atunci, am tot încercat să înțeleg. Însă când am văzut că modul în care a fost făcută ancheta, modul în care au fost scurse stenogramele în presă, referatul de arestare și așa mai departe, când am aflat că toată ancheta a fost făcută in rem (adică se anchetează fapta, nu persoana), deși se știa foarte clar la cine se referă, în condițiile în care erau interceptate persoane în dosar, și doar în momentul arestării s-a trecut la in personam, deci nedându-le posibilitatea să administreze probe în favoarea lor, să ceară expertiză și așa mai departe, mi-au adus aminte de ce s-a întâmplat pe vremea binomului Coldea-Kovesi.
Și nu pot să intru din nou în hora asta, ca și când nu știu acest mod de a acționa”, a declarat Dan Andronic.
Medicii merită mai mult respect și atenție
Jurnalistul a punctat că pe de altă parte, medicii merită mult mai mult respect și mult mai multă atenție.
„Iar, mi se pare ușor absurd să judeci un act medical din perspectiva unor declarații care vin din partea unei asistente”, a adăugat el.
Cazul Pantelimon, mai ciudat decât s-ar crede?
Ulterior, Dan Andronic a punctat că în cazul Spitalului Pantelimon, lucrurile sunt mult mai ciudate decât s-ar crede.
„La ce te referi?”, a întrebat Robert Turcescu.
Ca exemplu, Andronic a spus că de la secția ATI, în doi ani, au plecat 60 de oameni care lucrau acolo, din cauza unui șef, care este liderul revoltei. Potrivit lui, mai rămăseseră patru doctori, dintre care doi voiau să plece.
Potrivit lui, acolo este „o combinată între mizeria naturii umane și râca care există întotdeauna într-o breaslă”.
Jurnalistul a reiterat că nu vrea să judece actul medical și ce s-a întâmplat, deși a văzut faptul că profesori din România și din străinătate au luat poziție publică, spunând că ce s-a întâmplat acolo nu este incorect din punct de vedere medical.
Ediția integrală a podcastului o puteți urmări aici.