distinctie „Cavaler al Ordinului Legiunii de Onoare”. Pentru ce merite?
Dan Bedros: Banuiesc pentru ce, desi nu stiu cine m-a propus, pentru ca procedura este secreta: pentru ceea ce s-a realizat la Alcatel, pentru ceea ce am facut in vederea promovarii economiei franceze, pentru investitiile din scoli si universitati, in general pentru spiritul francez pe care l-am creat in Romania.
Capital: De cateva luni, conducerea Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Franceza din Romania este mai franco-romana ca oricand, pentru ca ati fost ales presedintele acestei institutii.
Dan Bedros: Da, sunt primul roman care ocupa aceasta pozitie, probabil pentru ca sunt si singurul roman in presedintia unei firme multinationale franceze. Colegii din Camera au decis acest lucru in ideea ca pot sa-i ajut pe francezi sa inteleaga mai bine mediul si specificul romanesc, sa-i fac sa inteleaga ca lucrurile nu pot fi aplicate intocmai ca la ei, ci trebuie adaptate, si ca in pofida faptului ca principiul ramane acelasi, drumurile sunt diferite. Dupa doi ani vom vedea daca a fost sau nu o experienta pozitiva.
Capital: Cum era vazuta Romania de catre francezii de la Grupul Alcatel in 1991 anul demararii investitiilor in fabrica de la Timisoara si care este perceptia lor acum?
Dan Bedros: Grupul Alcatel a estimat corect inca de la inceput potentialul de dezvoltare al Romaniei, datorita dimensiunii pietei si nivelului de pregatire a fortei de munca.
Capital: Cum a evoluat Alcatel Romania comparativ cu asteptarile initiale?
Dan Bedros: Initial, s-a luat in considerare realizarea unei investitii si a unei intreprinderi de 200 de oameni, insa s-a depasit mult estimarea, pentru ca avem in prezent peste 1.000 de oameni. Alcatel Romania este acum un centru regional cu responsabilitati asupra tuturor tarilor din Balcani: 40% din activitati sunt dedicate exportului, inginerii romani instaland centrale Alcatel in peste 80 de tari din lume. Totodata, participam cu cei 500 de ingineri la programe de cercetare si dezvoltare software pentru Grupul Alcatel.
Capital: Precizati punctele tari, dar si pe cele mai putin avantajoase ale mediului de afaceri romanesc, asa cum reies din discutiile informale pe care le aveti cu prietenii sau partenerii dvs. de afaceri francezi.
Dan Bedros: Punctele de forta ale Romaniei sunt dimensiunea unei piete a fortei de munca, volumul de investitii care este necesar in infrastructura si privatizarea fortei de munca, ceea ce ar trebui sa fie un avantaj, pentru ca este ieftina. Dar acest avantaj nu mai este evident din cauza ca introduce un cod al muncii rigid si pentru ca, in raport cu tarile vecine, avem cel mai ridicat nivel de impozitare a fortei de munca. Masurile fiscale principale ar trebui corelate cu cele ale tarilor aflate in aceeasi faza de dezvoltare si care au redus substantial impozitarea, introducand o taxa unica. Reducerea impozitarii fortei de munca poate fi atuul principal de dezvoltare a Romaniei, pe langa stabilitatea legislativa. Cred ca renuntarea la o serie de avantaje fiscale sub presiunea FMI nu este benefica pe termen scurt, aceasta masura ar trebui acceptata numai la intrarea in UE.
Capital: Ce argumente aduceti francezilor pe care-i sfatuiti sa faca afaceri sau sa-si petreaca vacantele in Romania?
Dan Bedros: Infrastructura este integral implementata in Franta, care a ramas o piata pentru domeniul serviciilor. In schimb, Romania va avea de lucru pentru urmatorii 50 de ani in domeniul infrastructurii, are un potential turistic remarcabil, o bucatarie traditionala extrem de apetisanta si ospitalitate proverbiala. Iata cateva motive pentru care francezii se simt aici ca acasa. si nu in ultimul rand, un concediu in Romania este de patru ori mai ieftin decat unul in Franta.
Capital: In nenumarate ocazii v-ati declarat un mare admirator al Frantei…
Dan Bedros: Intr-adevar, fiind de formatie clasica, imi plac foarte mult tarile care au istorie. Sigur, SUA sunt impresionante, dar acolo totul este nou. Acolo se reconstruieste, la o alta scara, ceea ce exista deja in Europa. Or, in Franta, oriunde te-ai afla, gasesti ceva deosebit, incarcat de istorie.
Capital: Daca acum ar fi ora pranzului, ce ati comanda: un gulas ca la mama acasa sau o specialitate frantuzeasca?
Dan Bedros: Un gulas, cu siguranta! Sau o varza A? la Cluj! Prin activitate si educatie sunt pro francez, dar sunt pur roman ca stil de viata.
carte de vizita
Anul si locul nasterii: 1944, Beius
Studii: Absolvent al Institutului Politehnic Traian Vuia din Timisoara, Facultatea de Electrotehnica, specialitatea Calculatoare
Functia actuala: din 1992, presedinte, director general al societatii Alcatel Romania
Specializari/ perfectionari: in RDG, Hong Kong, SUA si Franta
Titluri onorifice:
· titlul de Cavaler al Ordinului National al Legiunii de Onoare din partea Republicii Franceze
· distins cu Ordinul National „Steaua Romaniei” in grad de Cavaler, de catre presedintele Romaniei
· Doctor Honoris Causa al Universitatii Politehnica din Timisoara
Dan Bedros: „Sunt pur roman ca stil de viata!”
15 iulie 2004, 12:00
Ultima modificare în 15 iulie 2004, 15:00
distinctie "Cavaler al Ordinului Legiunii de Onoare". Pentru ce merite?Dan Bedros: Banuiesc pentru ce, desi nu stiu cine m-a propus, pentru ca procedura este secreta: pentru ceea ce s-a realizat la Alcatel, pentru ceea ce am facut in vederea promovarii economiei franceze, pentru investitiile din scoli si universitati, in general pentru spiritul francez pe care l-am creat in Romania. Capital: De cateva luni, conducerea Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Franceza din Romania este mai fran
Etichete: alcatel,
arhiva,
bedros
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Contract de credit fara drept de apel
- Insule de vanzare pentru miliardarii romani
- Bani la ciorap pentru a suna din strainatate
- Aparatul care te invata cum sa faci poze
- Leul in vara
- O noutate veche: americanii au marit dobanda
- La ce e bun un ERP?
- Clientii unguri tureaza afacerile din vestul Romaniei
- Nord si Sud, Est sau Vest
- Jucatorii logisticii pun stapanire pe Bucuresti