"Prognoza de inflaţie a BNR permite reduceri suplimentare ale ratei dobânzii de politică monetară: rata inflaţiei prognozată este în interiorul intervalului din jurul ţintei până la sfârşitul lui 2013, inflaţia de bază este prognozată la aproximativ 2% pe tot acest interval de timp, deficitul de cerere se menţine şi se închide foarte încet, ceea ce înseamnă că banca centrală nu vede presiuni ale cererii asupra preţurilor", a spus Bucşa.
El este de părere că reducerea CAS pentru angajatori (firme) ar stimula angajarea şi ar reduce costurile de producţie ale firmelor autohtone.
"Contribuţiile angajatorilor sunt cu 11,25% – 11,95% mai mari decât ale angajatului (până la 28,45% din salariul brut, enorme în comparaţie cu centrul şi estul Europei)", a explicat oficialul băncii.
În ceea ce priveşte deprecierea monedei naţionale în faţa celei europene în luna martie el a afirmat că leul a fost mai slab din cauza unor factori sezonieri (intrări reduse de capitaluri străine, repatrieri de profituri ale multinaţionalelor, lichiditate abundentă în lei).
"Aceşti factori au fost exacerbaţi faţă de anul trecut de încetinirea creşterii economice în zona euro, principalul partener comercial şi principala sursă de investiţii străine pentru România. Conform traderilor locali, BNR a evitat deprecierea mai puternică a leului prin invervenţii indirecte de valoare limitată", a spus Bucşa.
Referindu-se la monedele euro şi dolar a afirmat că atât FED, cât şi BCE au injectat foarte multă lichiditate în pieţe, aşa că cele două monede importante au slăbit faţă de terţe monede (în special din ţări emergente).
"O depreciere a euro faţă de dolar determină o depreciere a monedelor din centrul şi estul Europei (deci şi a leului) faţă de euro, deoarece ţările lor de origine sunt dependente economic de zona euro şi reducerea apetitului pentru investiţii în euro afectează, de obicei, şi investiţiile în zloţi, lei, forinţi sau coroane cehe", a conchis reprezentantul UniCredit.
Sursa: Agerpres