Dan Capatos a vorbit în podcastul „Gând la Gând Cu Teo” despre AVC suferit
Dan Capatos a participat ca invitat la podcastul „Gând la Gând Cu Teo”. Aici, el a împărtășit una dintre cele mai dificile perioade din existența sa – acel moment în care a trecut prin experiența unui accident vascular cerebral (AVC).
S-a întâmplat acum câțiva ani. La acel moment Dan Capatos a traversat momente dificile din punct de vedere al sănătății. Prezentatorul emisiunii „Xtra Night Show” a călătorit împreună cu soția sa în Italia, la casa finilor, pentru a petrece un weekend la malul mării.
Cu toate acestea, în timpul călătoriei, planurile lor au fost perturbate atunci când jurnalistul a avut un episod de creștere a tensiunii arteriale.
Prezentatorul suferă de hipertensiune încă din copilărie, motiv pentru care inițial nu a acordat prea multă atenție stării sale.
El povestește că a luat o pastilă, apoi a luat-o și pe a doua, dar starea sa de sănătate nu părea să se amelioreze. În cadrul participării sale în podcastul „Gând la Gând Cu Teo”, Dan Capatos a reluat momentul în care a avut accidentul vascular cerebral (AVC).
„A fost episodul ăsta, care m-a speriat crunt. Ne duceam într-un weekend la finii noștri în Italia, la mare. Practic, o pastilă pe care o am tot timpul după mine.
Știu când fac puseu din ăsta de tensiune, nu mai văd bine, începe să îmi clipească imaginea și am un rău din ăsta general. Bag repede o pastilă. N-a trecut. Am băgat-o și pe a doua, n-a trecut nici după a doua. Am zis că e groasă.
M-am dus acolo, am întrebat dacă au un spital, ceva, mi-au dat a treia pastilă. M-am liniștit până la urmă. De acolo mai aveam de mers două ore și jumătate cu mașina spre locul unde trebuia să ajungem”, a povestit Dan Capatos în cadrul podcastului „Gând la Gând Cu Teo”.
Simptomele suferite de Capatos în timpul AVC-ului
Dan Capatos a avut parte de simptome care l-a speriat pe el, dar și pe familia sa. Prezentatorul povestește că i s-a strâmbat gura, că nu își mai simțea o mână și că nu își vedea fața.
În cele din urmă el a ajuns la Camera de Gardă într-un spital unde a fost obligat să își aștepte rândul.
„Venise finul meu să ne ia și, în mașină, stăteam așa, mă uitam pe geam și nu știam unde mi-e telefonul. Telefonul era în mâna stângă. Când m-am întors la Monica să o întreb unde mi-e telefonul, mi s-a strâmbat gura.
Eu nu-mi dădeam seama. Ea s-a albit la față. Nu îmi simțeam mâna. După mă întrebam de ce nu simt. Spuneam că nu îmi simt mâna, dar eu nu mă vedeam la față.
După aceea mi-am dat seama. Eu am crezut că îmi trecuse, dar de fapt nu îmi trecuse. Am ajuns acolo la un spital nasol. Mi-au dat numărul 47, dar stăteai la rând, nu conta urgența.
Stăteam la rând și era pe la numărul 20. Eu având 47, m-am gândit că mă strâmb de tot acolo. L-am sunat pe profesorul Bejinariu, cel mai tare neurolog din America.
I-am explicat și a zis să încercăm să îmi facă măcar un CT. M-am dus și mi-a făcut un EKG. Nu avea nicio legătură EKG-ul. Îmi revenisem, mă îndreptasem.
L-am sunat și i-am spus că sunt bine. M-am întors în țară, mi-a făcut CT-ul și într-adevăr, e un punct în care se vede. Avantajul a fost că nu a plesnit nimic și că sunt hipertensiv de mic, pentru că vasele erau pregătite.
Faptul că vasele erau pregătite pentru presiune a făcut să rezist. Luni m-am dus la emisiune, ce să fac? Și de atunci mă tot duc, ușor, ușor”, a povestit Capatos, în interviul pentru podcastul lui Teo Trandafir.
Care sunt simptomele AVC-ului
Accidentul vascular cerebral (AVC) poate avea diferite simptome, iar acestea pot varia în funcție de tipul de AVC și de zona creierului afectată. Este important să știți că simptomele pot apărea brusc și necesită atenție medicală imediată. Iată câteva simptome comune ale AVC-ului:
1. Tulburări ale vorbirii: Dificultate în vorbire sau în înțelegerea limbajului.
2. Paralizie sau slăbiciune: Pierderea bruscă a puterii sau senzația de slăbiciune într-o parte a corpului, de obicei pe o parte a feței, brațului sau piciorului.
3. Probleme de vedere: Vedere încețoșată, orbire parțială sau totală într-unul sau ambii ochi.
4. Dureri de cap severe: Durerea de cap bruscă și severă, care poate fi însoțită de vărsături și amețeli.
5. Dezechilibru și dificultăți de coordonare: Dificultate în menținerea echilibrului sau în coordonarea mișcărilor.
6. Confuzie sau probleme cognitive: Confuzie bruscă, dificultate în concentrare sau probleme de înțelegere.
Este important să rețineți că aceste simptome pot apărea în mod izolat sau combinate. Dacă există suspiciunea unui AVC, este esențial să solicitați imediat ajutor medical.