O discuție în Guvern despre propunerile de reducere a cheltuielilor făcute de ministere va avea loc după ce evaluarea acestora se va încheia, a declarat miercuri, la finalul ședinței de Guvern, Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Executivului.

Ministerele depun planuri de reducere a cheltuielilor

„Este un demers de cumpătare pe care Guvernul l-a gestionat și anul trecut, un an complicat, dar care a permis și ca urmare a acestor măsuri, luate din timp, încă din primăvară, frânarea cheltuielilor publice și încurajarea investițiilor.

Vă reamintesc că au fost 90 de miliarde de lei investițiile alocate de Guvern din bugetul național anul trecut, anul acesta sunt peste 110 miliarde de lei, deci în continuare investițiile sunt cele care vor dinamiza motorul economic, dar în același timp frânând cheltuielile statului, instituțiilor publice, în zone care să nu afecteze nici funcționarea lor, dar nici implementarea acestor proiecte de investiții”, a spus Dan Cărbunaru.

El a spus că procesul de depunere a planurilor de reducere a cheltuielilor de către ministere „este în derulare”.

„Planurile trebuie depuse la Secretariatul General al Guvernului și discutate după ce sunt centralizate, deci cel mai probabil o discuție pe baza acestor planuri pe care le întocmesc ministerele va avea loc după ce acest proces de evaluare a lor se va încheia”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Nu este vorba despre o rectificare bugetară

Amintim că, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, declara anterior că în coaliția de guvernare s-a luat decizia de a se face o ajustare pe cheltuieli în valoare de circa 20 miliarde lei pe bugetul general consolidat. Oficialul a subliniat nu va fi o rectificare, ci este vorba despre un plan de măsuri şi nu se vor tăia salarii, nu vor fi concedieri şi nu se va interveni la investiţii, la proiectele din fonduri europene şi din PNRR.

„Decizia domnului prim-ministru şi decizia liderilor a fost să facem o ajustare şi pe cheltuieli, aceeaşi ajustare care, aici poate apare confuzia, este în valoare de circa 20 de miliarde lei pe total buget general consolidat al statului.

Acum trebuie văzută şi în altă perspectivă: bugetul general consolidat al statului are o valoare totală de cheltuieli de 608 miliarde, adică aceste 20 de miliarde de lei, până la urmă, reprezintă un 3,3%”, a explicat Câciu.

El a adăugat că şi statul poate, prin anumite măsuri pe cheltuielile care nu sunt esenţiale, să facă această ajustare.

„Domnul prim-ministru a transmis tuturor colegilor ca, până mâine (n.r. azi), să transmită o serie de propuneri de soluţii privind ajustarea unor cheltuieli la care se poate renunţa. Aşteptăm să vedem cu ce se vine, evident, se fac o analiză şi un plan de acţiune, o ordonanţă de măsuri fiscal-bugetare”, a completat Câciu.