Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a anunțat că potrivit datelor existente până în acest moment, niciun român nu și-a pierdut viața și nici nu a fost rănit în urma cutremurelor care au avut loc în Turcia.
„Potrivit datelor primite de la Ministerul Afacerilor Externe, cel puțin până în acest moment, nu avem informații privind cetățeni români care să fie răniți sau decedați ca urmare a cutremurelor din Turcia din ultimele zile”, a declarat Dan Cărbunaru miercuri, 8 februarie.
Aproape 5.000 de salvatori și 200 de câini se află în Turcia
Potrivit lui Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), aproape 5.000 de salvatori şi 200 de câini se află în acest moment în Turcia. Echipele de căutare-salvare din România vor rămâne acolo cât timp va fi nevoie, chiar dacă vor trebui schimbate sau suplimentate.
Bilanţul victimelor cutremurelor care au lovit Turcia şi Siria a depășit 11.200 de morţi.
”Din discuţiile pe care le-am avut cu colegii de la protecţia civilă europeană, că noi lucrăm sub egida lor, fiind foarte multe echipe şi ţări implicate, la acest moment, în Turcia sunt, cel puţin din partea echipelor oferite prin Mecanismul de Protecţie civilă europeană aproape 5.000 de salvatori şi 200 de câini”, a declarat acesta, într-un briefing de presă la Palatul Victoria.
Israelul și Iordania sprijină, de asemenea, Turcia
Șeful DSU a menționat că Turcia este sprijinită și de țări din afara spațiului european, cum ar fi Israelul și Iordania, care s-au deplasat acolo cu echipe de căutare și salvare. Acesta a adăugat că, pe linie medicală, Turcia a acceptat spitale de nivele mari, de campanie, unul de nivel doi şi unul de nivel trei, care vor fi amplasate acolo pentru a sprijini activitatea.
”Din punctul nostru de vedere, echipele noastre vor rămâne acolo oricât este nevoie, dacă este nevoie să facem schimb de personal sau să trimitem echipe de suport logistic, acest lucru va avea loc rapid, cu sprijinul colegilor de la Forţele Aeriene Române, în speranţa că vom putea să salvăm cât mai multe pesoane şi să acordăm sprijinul colegilor”, a spus Raed Arafat.
Turcia a cerut României suplimentarea echipei de căutare-salvare
Turcia a cerut României suplimentarea echipei de căutare-salvare. Drept urmare, miercuri, 8 februarie, încă 57 de salvatori merg spre zona afectată de cutremure. Aceștia vor fi însoțiți de doi medici, doi asistenți voluntari de la Grupul Câinilor Utilitari.
Luni, pe 6 februarie, România a trimis o echipă RO-USAR, personal specializat de intervenție în situații de criză din cadrul IGSU, în Turcia, țara puternic afectată de cutremurul de noaptea trecută, potrivit unei decizii CNSU.