Dan Diaconescu a vorbit deschis despre presiunile uriașe pe care le-a resimțit în anii în care era în centrul atenției. Popularitatea sa masivă și pozițiile vocale i-au atras atât admirație, cât și critici vehemente.
Dan Diaconescu a reflectat asupra perioadei sale de glorie
În interviu, jurnalistul a făcut o paralelă între propria sa experiență și cazul lui Aleksei Navalnîi, opozantul rus cunoscut pentru lupta sa împotriva regimului din Rusia.
„Eu spun mereu că mă mir că nu m-am omorât. Îi salut, pe această cale. Asta cred eu că acum viața, cumva, evoluează și ei se poartă din ce în ce mai cu mănuși, fiindcă, uite, există toate aceste discuții privind morțile astea subite și oamenii cred că vor să o facă mai discret. Eu am urmărit cazul ăsta, Navalnîi. Eu, la o scară extrem de mică, m-am asemuit mult cu el. Eu am fost cu televiziunea, el era cu online-ul și erau aceleași probleme. El a refuzat să bată palma cu sistemul, s-a și întors în Rusia.
A povestit și despre pierderile uriașe pe care le-a suferit
Diaconescu a povestit despre pierderile uriașe pe care le-a suferit, de la cariera sa fulminantă până la aspecte profund personale. Fostul jurnalist a afirmat că a refuzat să „bată palma cu sistemul” și că acest lucru i-a atras o serie de represalii devastatoare.
„Vă dați seama… ce dilău de om, ce curajos, ce cutezanță, să te întorci în țara în care urma să moară. Și eu, cam la fel. N-am bătut palma cu sistemul, n-am luat blocul acela despre care se tot discută, n-am bătut palma. Ei încă nu m-au omorât, dar m-au curățat, cum se spune, adică n-au ajuns la eliminarea fizică, dar mi-au luat televiziunile, partidul, parlamentarii, libertatea, familia. Părinții mei… eu zic că mai aveau zile și mai trăiau și astăzi, dacă nu se întâmpla toate astea cu mine. Deci, eu cred că m-au avertizat, cum ar veni”, a relatat prezentatorul.
Și-a recunoscut propria îndrăzneală de a înfrunta puternicele forțe politice și economice care l-au înconjurat
Un alt moment remarcabil al interviului a fost legătura pe care Diaconescu o face între curajul său și cel al lui Aleksei Navalnîi, care s-a întors în Rusia cu toate riscurile. Într-un ton amestecat de admirație și autoironie, Diaconescu și-a recunoscut propria îndrăzneală de a înfrunta puternicele forțe politice și economice care l-au înconjurat.
„Ce dilău de om, ce curajos, ce cutezanță, să te întorci în țara în care urma să moară. Și eu, cam la fel”, a subliniat el.
Dan Diaconescu rămâne una dintre cele mai marcante figuri din mass-media românească. Creator al unui stil unic, bazat pe senzațional și accesibilitate, a influențat profund presa din România. Cu toate acestea, succesul său nu a fost lipsit de controverse și repercusiuni.
Întregul interviu poate fi urmărit aici.