Omul de afaceri Dan Diaconescu s-a prezentat luni la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pentru a fi audiat în dosarul în care fostul preşedintele al OPSPI Remus Vulpescu a depus o plângere penală împotriva sa pentru înşelăciune în legătură cu privatizarea Oltchim.
Dan Diaconescu a declarat la intrare că la prima dintre audierile lui la DNA a fost reţinut iar ulterior au urmat 50 de audieri în alte dosare. El a susţinut că nu îi este teamă de o eventuală reţinere, mai ales că ştie că se doreşte arestarea lui, dacă s-ar putea înainte de alegeri. Diaconescu l-a criticat pe premierul Victor Ponta, contracandidatul său la alegerile parlamentare din 9 decembrie.
‘Eu prefer să fac şi închisoare din nou pentru eliberarea Oltchimului şi mai ales pentru eliberarea municipiului Târgu Jiu. (…) Eu cred că această citare vine astăzi ca urmare a tuturor celor întâmplate în Târgu Jiu. De vreo patru zile m-am mutat acolo, de vreo şase zile mi-am anunţat candidatura pentru circumscripţia Târgu Jiu în scopul de a-l înlătura pe Victor Ponta din actuala clasă politică’, a afirmat Diaconescu.
În 22 octombrie, la DNA a fost audiat şi fostul şef al OPSPI Remus Vulpescu.
Vulpescu a declarat că audierea sa a avut loc în calitate de ‘persoană care poate furniza informaţii sau relaţii’ şi a vorbit cu procurorii şi despre activitatea sa de la OPSPI.
‘Spuneam la momentul formulării plângerii că domnul Dan Diaconescu s-ar face vinovat de înşelăciune şi uz de fals în formă continuată şi ambele cu consecinţe deosebit de grave asupra statului român. Urmează însă ca organele de cercetare penală să îşi facă treaba’, a spus Remus Vulpescu.
Pe 3 octombrie, Remus Vulpescu a demisionat din funcţie şi a sesizat în aceeaşi zi Parchetul.
În plângerea penală ajunsă la DNA, Remus Vulpescu îl acuză pe Dan Diaconescu de săvârşirea infracţiunii de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, deoarece acesta ar fi indus în eroare statul român şi opinia publică susţinând că deţine suma de 200 de milioane de lei necesară pentru cumpărarea pachetului majoritar de acţiuni deţinut la SC Oltchim SA.
Remus Vulpescu susţinea: ‘Activitatea infracţională reclamată a fost săvârşită prin multiple acţiuni deliberate, având drept scop dobândirea fără drept a calităţii de adjudecatar al licitaţiei organizate pentru privatizarea SC Oltchim SA şi a drepturilor decurgând din această calitate de către Diaconescu Cristian Dan. De asemenea, activitatea infracţională reclamată prezintă elemente transfrontaliere’.
‘În cadrul activităţii infracţionale reclamate, numitul Diaconescu Cristian-Dan a utilizat înscrisuri false, pe care le-a întocmit sau obţinut de la terţe persoane. Se apreciază că prin activitatea infracţională reclamată a fost produsă o perturbare deosebit de gravă a activităţii SC Oltchim SA şi OPSPI’, se mai arată în plângere.
Omul de afaceri Dan Diaconescu a fost declarat adjudecatar al licitaţiei pentru privatizarea combinatului vâlcean, însă negocierile acestuia cu autorităţile române, derulate în perioada 24 septembrie – 1 octombrie, au fost finalizate fără încheierea unui contract de vânzare-cumpărare pentru pachetul de acţiuni deţinut de MECMA sau pentru creanţele deţinute de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului şi Electrica asupra Oltchim.
SURSA: Agerpres