Capital: Domnule Dan Marinescu, doriti sa lansati un fond ce va investi i actiuni?
Dan Marinescu: Intentia Grupului Vanguard, din care face parte si Vanguard Asset Management, este de a oferi toate pachetele posibile de servicii financiare. Am intrat pe piata fondurilor mutuale si primul fond a fost Fondul Oportunitatii Nationale, axat pe investitii i titluri de stat si depozite bancare. Acum vom lansa un fond care va investi exclusiv i actiuni si cu siguranta vom lansa si alte fonduri i viitor.
Capital: Fondului monetar nu i-a mers extraordinar i ultima vreme.
Dan Marinescu: Am avut si noi la fel ca si ceilalti solicitari mari de retragere. Asta pentru ca dobinzile pe piata au fost foarte mici, iar devalorizarea le-a depasit cu mult. Este normal ca oamenii sa se retraga din-tr-un fond monetar i aceste conditii. Doar i luna septembrie devalorizarea a fost de 5,1%, iar dobinzile pasive din piata au fost sub 3 %.
Capital: S-a terminat asadar cu cistigurile mari din dobinzi sau titluri de stat?
Dan Marinescu: Nu s-a terminat. Parerea mea este ca vor reveni i actualitate. Aceasta criza ne-a aratat isa ca n-am abordat toate posibilitatile pietei si ca itr-un moment cind dobinzile sunt real negative, banii ar putea intra pe alte piete, de exemplu pe cea a actiunilor.
Capital: Dar indicele BET a avut o evolutie negativa i ultimele trei luni.
Dan Marinescu: Nu e important ce s-a itimplat cu BET. Actiunea Alro a adus distorsiuni i piata. inainte de a se face splitarea actiunilor si marirea de capital, vreo 3-4 sedinte actiunile au scazut semnificativ, iar BET a fost influentat evident. Asta a aratat si limitele cu care a fost gindit BET. Sistemul nu era pregatit pentru cazuri de genul Alro, cind pentru o actiune Alro de azi sa se distribuie, miine, 12,5 actiuni de tip nou. Indicele BET a fost cu alte cuvinte influentat negativ de un lucru pozitiv.
Capital: Cum se va numi fondul lansat de VAM si cind va fi lansat?
Dan Marinescu: Probabil ca se va numi BET Index Fund. Speram sa fie lansat pina la sfirsitul acestui an, poate chiar i noiembrie?
Capital: in ultima perioada s-au iregistrat cresteri semnificative pentru multe societati din bursa. Nu credeti ca, deja, ati pierdut momentul oportun?
Dan Marinescu: Am pierdut o perioada de crestere, dar nu cred ca a fost ultima.
Capital: Credeti ca actiunile pot fi din nou atractive pentru investitori?
Dan Marinescu: Investitorii mari de pe piata romineasca. Ei spun ca pe termen lung evolutia pietei rominesti nu are cum sa fie diferita de pietele din aceasta zona, Ungaria, Polonia, chiar si Rusia. Pe termen lung cu siguranta ca vom deveni o emerging market. Nu se stie daca de anul acesta sau nu. Depinde de rezultatul alegerilor, ce semnale vor da cei care vor cistiga. E posibil ca imediat dupa alegeri sa fie o crestere a BET.
Capital: Toate partidele se declara fidele reformei si economiei de piata. De ce ar reactiona bursa la victoria unuia sau altuia?
Dan Marinescu: Va trebui sa vedem care vor fi primele gesturi de dupa alegeri si i functie de asta BET-ul va reactiona.
Capital: Citi bani ati putea atrage itr-un fond de actiuni?
Dan Marinescu: Mizam pe 10-20 miliarde lei la iceput, dar daca evolutia economiei rominesti va avea un trend crescator sumele vor fi mai mari.
Capital: Credeti ca si alte societati vor urma Vangurard i a lansa fonduri pe actiuni?
Dan Marinescu: Important este daca vom fi primii care se misca i aceasta directie.
Capital: Piata este foarte putin lichida ca sa suporte investitii. Vor urma cresteri artificiale ale preturilor?
Dan Marinescu: Se tranzactioneaza de 70-80 milioane USD pe zi pentru societatile indicelui BET. Pentru un fond nu e putin. Cele mai mari fonduri din Rominia au acum citeva zeci de miliarde de lei. Un fond care ar avea doua miliarde lei intrari pe zi ar avea amploare enorma. Daca actiunile ar creste cu 30-40%, lichiditatea
s-ar dubla. Potentialul de crestere al actiunilor rominesti este foarte mare.
Capital: Vanguard doreste ca Fondul sa fie i totalitate destinat investitiilor pe indicele BET, dar reglementarile va obliga sa mentineti o cota de 30 %i bani lichizi.
Dan Marinescu: Noi intentionam sa obtinem o derogare de la CNVM.
Capital: Iar derogari ?
Dan Marinescu: La noi nu e vorba de a ascunde ceva cum a fost cu actiunile necotate ale FNI. Cind a aparut Regulamentul nr. 9/1996, nu se punea problema existentei unui fond pe indicele BET, dar aceste fonduri pe indici bursieri exista i toata lumea.
Capital: Cum functioneaza un fond pe indice bursier?
Dan Marinescu: Este un fond deschis. Pe masura ce intra banii i fond, ei sunt investiti exact i actiunile societatilor care compun indicele BET si exact i proportiile i care compun indicele BET. Practic unitatile fondului pastreaza cresterea sau scaderea indicelui BET i timp real.
Capital: in cazul i care fondul s-ar confrunta cu retrageri masive cum va putea sa-si transforme actiunile i lichiditati fara a afecta pretul pe piata?
Dan Marinescu: Lichiditatea pietei ar permite vinzari de aproximativ un miliard pe zi. Un fond de 20 miliarde ar putea face fata retragerilor fara probleme i termenul legal de 15 zile. Daca cererile ar fi mult mai mari si s-ar aglomera i 2-3 zile atunci trebuie sa procedezi ca si cind ai avea actiuni si le-ai vinde la orice pret este dispusa piata sa le cumpere.
Capital: Daca am actiuni la companii care compun BET, de ce as transfera banii la Fondul Vanguard pentru a-i investi i aceleasi actiuni mai ales ca pentru asta imi va lua si un comision de administrare?
Dan Marinescu: O companie de brokeraj va va percepe un comision de 2% pe cumparare si alti 2% pentru vinzare. Noi ca si fond vom plati mult mai putin, probabil 0,4% pe tranzactie si atunci chiar cumulat cu un 0,7 %,comisionul de administrare, veti iesi mai ieftin. Al doilea motiv ar fi acela ca este foarte greu pentru o persoana sa cumpere actiuni exact i proportia BET, iar i cazul ca esti nevoit sa vinzi o fractiune din suma investita este dificil sa-ti pastrezi proportia BET. Sunt nenumarate motive pentru care este indicat un fond.
Capital: Un fond monetar si altul pentru actiuni ar trebui sa fie la poluri opuse: cind sunt dobinzi mari, actiunile sunt ieftine.
Dan Marinescu: Asa se itimpla itr-o piata matura. La noi lucrurile nu sunt atit de bine legate. Sunt companii care au niste venituri extraordinare precum Alro, care nu se imprumuta de la bancile rominesti pentru a fi influentata de evolutia dobinzilor bancare de aici.
Capital: Sunt prea putine societati precum Alro. Petrom ezita sa se listeze, nu avem banci, nici societati de telecomunicatii si de Internet care i pietele vestice au adus boom-ul bursier.
Dan Marinescu: La noi economia este atit de iapoiata icit boom-uri asemanatoare celor aduse de societatile de Internet sau telecomunicatii pe pietele vestice pot fi aduse i Rominia de firme din industria alimentara, chimica, a aluminiului. Toate ar trebui sa aiba un boom. Productivitatea la noi este atit de joasa icit cu investitii orientate bine se pot obtine cresteri fenomenale.
Dan Marinescu: „Actiunile rominesti au potential”
12 octombrie 2000, 12:00
Ultima modificare în 12 octombrie 2000, 15:00
Capital: Domnule Dan Marinescu, doriti sa lansati un fond ce va investi i actiuni?Dan Marinescu: Intentia Grupului Vanguard, din care face parte si Vanguard Asset Management, este de a oferi toate pachetele posibile de servicii financiare. Am intrat pe piata fondurilor mutuale si primul fond a fost Fondul Oportunitatii Nationale, axat pe investitii i titluri de stat si depozite bancare. Acum vom lansa un fond care va investi exclusiv i actiuni si cu siguranta vom lansa si alte fonduri i viitor.
Etichete: actiuni,
arhiva,
excess reserves,
fond,
marinescu,
rezerve excedentare
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook