Dan Matei Agathon: „Eu vand ceea ce vreau”

Capital: Nu credeti ca turismul romanesc avea alta fata acum daca privatizarea avea loc inainte de 1996?D.M.Agathon: Astazi platim pretul imensei greseli cu care s-a demarat privatizarea in turism. S-a plecat pe ideea nenorocita a locatiei de gestiune, prin care se incerca privatizarea managementului, uitandu-se ca importanta este privatizarea capitalului. Capital: Eu imi aduc aminte ca erati totusi un inrait sustinator al locatiei de gestiune.D.M.A: Nu aveam cum altfel.Capital: De ce?D.M.A.: In

Capital: Nu credeti ca turismul romanesc avea alta fata acum daca privatizarea avea loc inainte de 1996?
D.M.Agathon: Astazi platim pretul imensei greseli cu care s-a demarat privatizarea in turism. S-a plecat pe ideea nenorocita a locatiei de gestiune, prin care se incerca privatizarea managementului, uitandu-se ca importanta este privatizarea capitalului.

Capital: Eu imi aduc aminte ca erati totusi un inrait sustinator al locatiei de gestiune.
D.M.A: Nu aveam cum altfel.
Capital: De ce?
D.M.A.: In primul meu mandat, in 1992, am mostenit un sistem in care Mamaia, toata, era data in locatie de gestiune. Contractele erau semnate pe trei sau pe cinci ani. Deci, am intrat intr-un sistem. Poate ca am gresit, trebuia sa cer sa fie desfiintat sistemul locatiei de gestiune. Nu am gasit atunci mecanismul si imi asum responsabilitatea erorii de a nu fi intervenit pentru blocarea sistemului.
Capital: Cat la suta din turism este privatizat?
D.M.A.: Astazi, 85%. Privatizarea a fost facuta in conditii transparente. Peste 1.000 de miliarde de lei au intrat la bugetul statului din privatizarea in turism. La capitolul premiere, pot numi si programele sociale – Litoral pentru toti, 1 mai la mare, Turism pentru sanatate, Vacanta in Romania. Ca rezultat: 100.000 de studenti, elevi si pensionari au beneficiat de o saptamana la mare sau in statiunile balneare, cu preturi intre 399.000 si 699 000 de lei pe saptamana.
Capital: Programul „Copiii Soarelui” credeti ca a mers la fel de bine?
D.M.A.: „Copiii Soarelui” merge foarte bine.
Capital: stiu cazuri concrete, la Neptun, unde s-au cerut bani pe paturile suplimentare pentru copiii sub 12 ani. Cum, de altfel ,nici reducerea cu 30% a tarifelor la hotel nu se respecta.
D.M.A.: Vreau sa intelegeti un lucru simplu. Se poate intampla ca la acele hoteluri sa am directori tampiti, pe care o sa-i dau afara. Va spun ca sunt mii de copii romani si straini care beneficiaza de programul acesta.
Capital: Problema este ca ce spuneti la televizor nu seamana cu realitatea. Puteti sa-mi descrieti in cateva cuvinte cum arata, in opinia dvs., peisajul turistic romanesc, din punct de vedere calitate/ pret?
D.M.A.: Nu fac nici o descriere.
Capital: Dintre programele nationale, care functioneaza in prezent?
D.M.A.: „Croaziera pe Dunare” este un program care merge cu 15.200 de turisti straini, anul acesta, cu contracte semnate, cu cele 20 de motonave care circula pe Dunare, care vor avea 100 de opriri in porturile dunarene, si care vor aduce aproape 20 milioane de dolari. „Superschi Carpati” este un program care a demarat. Prima partie de schi noua este la Predeal. Primele opt tunuri de zapada artificiala aduse vreodata au fost aduse de noi la Predeal in cadrul acestui program. Dracula Park este un program care functioneaza.
Capital: Cum functioneaza, cand asupra locatiei sunt inca mari discutii?
D.M.A.: Foarte bine. Pe 29 iulie avem gata studiul efectuat de PricewaterhouseCoopers.
Capital: Cati bani s-au strans pentru Dracula Park?
D.M.A.: Trei milioane de dolari.
Capital: Au plecat sase miliarde de lei de la Fondul de Dezvoltare a Turismului catre Dracula Park?
D.M.A.: Nu. Au plecat pentru niste studii privind posibilitatea ca acest parc sa fie facut in Romania. Au plecat catre Institutul National de Cercetare si Dezvoltare a Turismului.
Capital: Exista surse care sustin ca acesti bani au luat alte destinatii: pe masini si case ale unor oameni care s-au ocupat de administrarea acestor bani. Care este parerea dvs?
D.M.A.: Nu am nici un fel de emotie privind modul in care se cheltuiesc banii. Fondul de dezvoltare Sighisoara face raport la CNVM cu privire la modul cum au fost folositi banii.
Capital: Ce s-a intamplat cu terenurile care nu s-au vandut la licitatie o data cu vilele din Neptun?
D.M.A.: Ieri (n.r. joi, 18 iulie a.c.) s-a aprobat nota privind trecerea acestor terenuri la RAPPS.
Capital: Ce sa faca protocolul de stat cu ele?
D.M.A.: Da de ce sa dau eu cuiva…. in primul rand va rog sa tineti cont de faptul ca vanzatorul are dreptul sa vanda ceea ce doreste el. Dvs credeti ca daca un tembel are o harta facuta de un chelner burtos si prin care se spune ca vila lui Dinca avea 4.612 mp, asta inseamna ca eu trebuie sa tin cont de ce spune ala?
Capital: Contestati fisele de cadastru prin care acele vile detin terenuri mult mai mari decat ati vandut la licitatie?
D.M.A.: si care este problema, eu nu am vrut sa vand. Imi pare rau ca am vandut si acei aproximativ 2.000 mp la fiecare vila. Eu vand ceea ce vreau.
Capital: Dar, totusi, ce se va intampla cu acele terenuri care au fost transferate la RAPPS?
D.M.A.: Sunt cele mai bune terenuri din Neptun. Vor intra intr-un program de dezvoltare al RAPPS. Vom trai si vom vedea. Nu inteleg aceasta drama si aceasta neliniste referitoare la acele terenuri. Vindem ceea ce dorim noi.
Capital: Credeti ca este posibil ca raportarile referitoare la gradul de ocupare de la Neptun sa fie asa scazute tocmai pentru ca diferenta de bani incasata sa ajunga in buzunarele directorilor de hoteluri?
D.M.A.: Din analiza pe care am facut-o eu personal in Neptun-Olimp, hotelurile de una- doua stele aveau un grad mediu de ocupare de 20%, iar hotelurile de trei stele aveau grad de ocupare de peste 80%. Cam asa se intampla in fiecare an la Neptun si in Mamaia, intai sunt ocupate locurile de lux si raman locurile ieftine. ~sta este motivul pentru care am lansat programul cu reducerea de 30% pe turismul individual. Este evident pentru mine ca exista posibilitatea ca raportarile sa fie mai mici pentru ca banii pe un numar de camere sa fie furati.
Capital: De ce l-ati demis pe Dumitru Filip?
D.M.A.: Din cauza intarzierilor nepermise in procedurile de privatizare. Am avut o discutie cu el si si-a dat demisia. Dar cine raspunde cand lucrurile nu merg bine? Daca palmierii se ofilesc, raspunde ministrul. Daca procedurile de privatizare intarzie, raspunde directorul general. Eu asa sunt obisnuit.
Capital: Domnul Filip a declarat revistei noastre ca are alte planuri si vrea sa devina om de afaceri.
D.M.A.: Eu am lucrat foarte bine cu Mitica Filip. Eu personal l-am pus de trei ori director la Neptun – Olimp si tot eu i-am cerut demisia.
Capital: Se spune ca ar vrea sa cumpere complexul Terra, care cuprinde si hotelul Caraiman, unde, de altfel, sotia lui este directoare.
D.M.A.: Ca sa cumperi Terra trebuie sa indeplinesti niste conditii: sa ai 9,6 miliarde lei garantie si sa intri in licitatie unde pretul de pornire este de 1,5 milioane de dolari. Daca indeplineste conditiile, poate castiga hotelul.
Capital: si daca il va castiga, nu se pune intrebarea de unde ar avea fostul director Filip atatia bani?
D.M.A.: Organele statului se ocupa de aceste probleme, eu ma ocup de alte treburi: numar frunzele de palmieri.
Capital: De ce s-a anulat privatizarea societatilor Olimp Estival 2002 (care detine complexul Amfiteatru) si Neptun Estival 2002 (care cuprinde hotelul Neptun, restaurantul etc)?
D.M.A.: S-a aprobat in guvern ca aceste active sa fie transferate la RAPPS.
Capital: Care sunt argumentele pentru care s-a efectuat acest transfer?
D.M.A.: Este dorinta, de care trebuie sa tineti cont, a vanzatorului.
Capital: Tot spuneti dorinta vanzatorului. Dar, pana la urma, nu dvs. personal sunteti proprietar acolo, ci statul. Solutia cea mai buna pentru stat ar fi fost sa vindeti la un pret frumos acum, cat se mai poate. Cu cat le tineti mai mult, cu atat se deterioreaza mai mult, iar pretul lor va scadea in timp. De ce sa le ia RAPPS, care, practic, nu are bani de investitii?
D.M.A.: La RAPPS vor ramane in circuitul turistic.
Capital: Sunteti un om corupt?
D.M.A.: Nu.
Capital: stiti care este porecla dvs?
D.M.A.: Cea cu spagathon?
Capital: Da.
D.M.A.: Mi se spune spagathon pentru ca atunci cand eram tanar imi placea sa fac spagatul.
Capital: Deci nu luati spaga?
D.M.A.: Nu. Daca imi aduceti un singur om care poate sa demonstreze ca mi-a dat mie o spaga, in acel moment eu imi dau demisia.r
Capital: Zvonurile sunt ca dvs. ati fi strans, din comisioane, in aceasta perioada, din 2000 pana in prezent, un milion de dolari.r
D.M.A.: Nu este adevarat.r
Capital: Iacobov si fratii Sechelariu sunt oamenii dvs. de casa?r
D.M.A.: Nu. Ii cunosc foarte bine pe fratii Sechelariu si pe Corneliu Iacobov. Suntem colegi de partid. Ii cunosc de 12 ani, dar asta nu inseamna ca daca esti prieten cu cineva este si omul tau de casa sau ca tu esti omul lui de casa.r
Capital: Cu fratii Paunescu mai sunteti asa bun prieten, cum erati inainte de 1996?r
D.M.A.: Pe fratii Paunescu ii respect, iar de la Viorel Paunescu am invatat mai mult turism decat din tot ceea ce am citit din cursurile de turism international, din lucrarile organizatiei mondiale de turism. Din toate astea la un loc, mai mult am invatat din ceea ce a facut, face si, probabil, va face Viorel Paunescu.r
Capital: Despre proiectul Europa ce se mai aude?r
D.M.A.: Despre Europa nu o sa mai aflati nimic de la mine. Dupa ce am luat ce am luat cu Dracula Park, nu mai fac nici un fel de comentariu despre proiectul Europa. Pentru acest proiect se lucreaza la studii, iar cand toate studiile vor fi gata, atunci vom discuta.r
r
Carte de vizitar
r
• Nascut la 17 septembrie 1949, Bucurestir
• Casatorit, un copilr
• Studii: ASEr
• Functii: 1992-1996, ministrul turismuluir
• 1996-2000, deputat PSD de Bacaur
decembrie 2000 – ministrul turismuluir
• Hobby: poezia (poeti preferati: Nichita Stanescu, Marin Sorescu si Adrian Paunescu); fotbal – un fan pe viata al echipei Dinamo; muzica etno-dance.