Capital: Se vorbeste foarte mult despre pasiunea dumneavoastra pentru yachting si corabii. Am inteles ca ati vrut sa va faceti marinar.Dan Matei-Agathon: Orice om are pasiuni, iar acestea nu sunt niste pasiuni ascunse. Tatal meu a fost ofiter de marina si a navigat sapte ani. Este posibil ca dragostea pentru mare, pe care o am din copilarie, sa influenteze intr-un fel modul meu de a privi lucrurile. Nicaieri nu ma simt mai bine ca la mare. Iarna, spre exemplu, marea este superba. Am avut sansa d
Capital: Se vorbeste foarte mult despre pasiunea dumneavoastra pentru yachting si corabii. Am inteles ca ati vrut sa va faceti marinar.
Dan Matei-Agathon: Orice om are pasiuni, iar acestea nu sunt niste pasiuni ascunse. Tatal meu a fost ofiter de marina si a navigat sapte ani. Este posibil ca dragostea pentru mare, pe care o am din copilarie, sa influenteze intr-un fel modul meu de a privi lucrurile. Nicaieri nu ma simt mai bine ca la mare. Iarna, spre exemplu, marea este superba. Am avut sansa de a vedea odata marea inghetata. Incredibil. Iceberguri cenusii si o atmosfera cu totul si cu totul aparte. A existat o dorinta, aproape fireasca la un baiat de 15 ani, sa incerc o cariera in marina
Capital: Credeti ca turismul romanesc este in deriva?
Dan Matei-Agathon: Turismul poate fi scos din deriva cu foarte multi bani. Pe care nu-i avem. Atunci incercam sa folosim ceea ce cred ca are romanul din plin: inteligenta. Iar turismul, industria fara fum, industria cu cel mai mare ritm de dezvoltare anual in ultimii 20 de ani, industria care vinde visuri, care de multe ori se transforma in cosmaruri, poate fi salvata din deriva prin socuri. Nu stiu daca electrice, dar, oricum, eu incerc sa imprim un stil nonconformist, neconventional, pentru ca astea sunt armele pe care le avem la indemana. In turism exista un razboi total. Intr-o astfel de competitie se folosesc si arme albe si arme negre, si arme gri. Si cine este mai dotat si mai inteligent, cine vine cu proiecte socante castiga.
Capital: Ati cautat ceva care sa socheze si l-ati gasit in final pe Dracula. In Evul Mediu occidentalii se temeau de mai multe lucruri: de turci, de draci, de holera si de ciuma. Cum e acum?
Dan Matei-Agathon: Sunt uimiti ca unora le-a venit o idee, ca acea idee, spre deosebire de clasicul mod de abordare dambovitean, chiar se face. Si aceasta uimire s-a transformat in dezamagire, pentru ca nu avem Dracula Parc la Hollywood, se transforma intr-o anumita invidie ca apare un obiectiv turistic unicat si apare o stare de neliniste ca in Romania se prefigureaza cel mai spectaculos proiect de turism al mileniului. Sigur ca asta naste si temeri, si intrebari, si atacuri.
Capital: In filmele cu Dracula intalnim foarte multe femei frumoase. Le vom avea si la Sighisoara?
Dan Matei-Agathon: Pe strada mare din parcul de distractii vom avea actrite de la Targu-Mures, care fac parte din esantionul fetelor frumoase din Romania. Vor juca rolul unor contese. Vom putea sa facem comparatii intre divele americane si frumusetile romanesti.
Capital: Nu stiu daca l-ati vizionat, dar a existat un documentar tv despre bautorii de sange. Va adresati si lor?
Dan Matei-Agathon: Nu, lor le punem la dispozitie Spitalul Balaceanca. Poate il si dotam putin, si acolo cred ca este un loc pentru cei care viseza asa ceva. Acesta va fi parc de distractii. Va avea si o zona de acest tip: Castelul Dracula.
Capital: La un moment dat ati salvat imaginea partidului declarand ca sunteti un fan al formatiei Metallica.
Dan Matei-Agathon: Nu eu am salvat imaginea. Partidul isi salveaza imaginea. Colegi din Camera s-au intalnit si, dupa ce au rezolvat toate problemele legislative, s-au gandit sa faca o legislatie antisatanista. Prin acest proiect legislativ, facut undeva pe un colt de masa, apareau doua articole care creau neliniste in randul celor care iubesc muzica. Aproape se sugera ca ar trebui interzise concertele de rock. Acest lucru este o ineptie. Atunci am facut un lucru insolit. Am organizat eu un concert de hard rock, de rap si de hip-hop.
Capital: Puteti spune ca sunteti un fan al acestui tip de muzica?
Dan Matei-Agathon: Personal cred ca sunt retro in muzica, eu ador muzica anilor 70. O ascult cu placere si acum si cred ca este ascultata de foarte multi tineri, care descopera Rolling Stones sau Credence Clearwater Revival. Daca va
uitati in lume, reluarea unor concerte a unor tipi de 50 de ani care au cantat la primul festival Woodstock fac senzatie.
Capital: Cand erati tanar si mergeati prin discoteci ramaneati dupa ora 23?
Dan Matei-Agathon: Nu erau discoteci pe vremea aceea. Erau celebrele case de cultura.
Capital: Erati din generatia Club A?
Dan Matei-Agathon: Nu. 303 si Casa de Cultura a Studentilor erau principalele zone fierbinti de atunci ale Bucurestiului. Muzica nu se oprea cu ceasul, ci cu scosul din priza. Venea un tovaras activist care constata ca totusi trupele de atunci erau indreptate spre alte zone decat cele asteptate. Asa se intampla la concertele Mondialului, care erau foarte cuminti.
Capital: Dar continuau…
Dan Matei-Agathon: Da, pana dimineata. Numai ca nu erau discoteci in aer liber care atunci cand dau drumul la 8.000 de wati fac celebrele noastre masini autohtone Dacia sa salte. Iar muzica de discoteca este acoperita de alarmele acelor masini.
Capital: Daca ar fi sa nu vedeti Marea Neagra anul viitor, unde ati prefera sa mergeti ?
Dan Matei-Agathon: La Connex.
Capital: Haideti sa vorbim putin despre ospatarii romani.
Dan Matei-Agathon: Cand mergi la mare in Romania si lucrezi acolo, trebuie sa furi atat de mult pentru ca in trei luni cat lucrezi sa castigi bani pentru tot anul. Cunosc foarte multe istorii cu chelneri din Romania. Ce sa facem, mentalitatea ne omoara.
Capital: Fotbalul este un alt hobby al dumneavoastra. Ce parere aveti despre dribling?
Dan Matei-Agathon: Depinde despre ce tip de dribling vorbim. Daca este unul dambovitean de genul trasul fermoarului, unde scopul in sine nu este depasirea adversarului, ci ridiculizarea lui, atunci nu sunt de acord. Dar, daca printr-un dribling elegant reusesti sa te apropii de poarta, iar acolo sa faci si o scarita, chiar incepe sa imi placa.
Carte de vizita
Cu toate ca s-a nascut in anul 1949 in Bucuresti, si-a dorit, dintotdeauna, sa devina marinar. Asta nu l-a impiedicat insa sa termine Academia de Studii Economice, Facultatea de Finante-Contabilitate. Inainte de Revolutie a fost director economic la un institut de cercetare si director in Guvernul Romaniei. Si poate ca nimeni in acea perioada nu ii putea prevedea lui Dan Matei-Agathon vreo legatura cu turismul. Insa a mai fost un „ceva” care l-a propulsat spre acest domeniu: activitatea politica. Este membru fondator al PDSR si intre 1992 si 2000 a ocupat un scaun in Parlamentul Romaniei ca deputat de Bacau. Primul mandat de ministru al turismului si l-a inceput in anul 1992 si a durat patru ani. Daca de initiativele sale din prima perioada in care a fost membru al Guvernului nu prea ne mai aducem aminte, cu siguranta lucrurile nu vor mai sta asa la finalizarea mandatului de ministru al turismului inceput in anul 2000, proiectul Dracula Parc propus de el facandu-l unul dintre cei mai mediatizati membrii ai actualului cabinet.