Dan Motreanu: 2,2 miliarde euro din fondurile UE de coeziune pentru atenuarea impactului crizei energetice

În cadrul unei dezbateri care a avut loc în Parlamentul European de la Strasbourg, Dan Motreanu, europarlamentar PNL, anunță că și-a exprimat susținerea pentru propunerea Comisiei Europene de a permite statelor membre să utilizeze în scopul gestionării crizei energetice, fonduri care nu au fost atrase din bugetul UE pentru perioada 2014-2020.

Astfel, țările UE vor putea utiliza până la 10 % din alocarea națională din politica de coeziune pentru perioada 2014 – 2020, ceea ce înseamnă 2,2 miliarde de euro în cazul României.

Dan Motreanu: 2,2 miliarde euro din fondurile UE de coeziune pentru atenuarea impactului crizei energetice

Se vor finanța trei tipuri de măsuri:  compensarea prețului la energie pentru gospodăriile vulnerabile, acordarea de granturi pentru capital de lucru pentru IMM-uri precum și măsuri care vizează ocuparea și crearea de noi locuri de muncă.

„Acești bani se adaugă celor aproximativ 1,4 miliarde de euro de care România va dispune în cadrul programului REPowerEU la care lucrăm în prezent în Parlamentul European, unde se vor finanța investiții în multiple direcții, precum: eficiența energetică a clădirilor, îmbunătățirea instalațiilor energetice, creșterea producției de energie din surse regenerabile și măsuri pentru combaterea sărăciei energetice prin finanțarea unor scheme de ajutor pentru categoriile defavorizate.

Mi-am exprimat totodată sprijinul pentru decuplarea prețului la electricitate de prețul gazului, de altfel o prioritate a Guvernului exprimată în Consiliul Uniunii Europene. În organizarea actuală a pieței UE prețul la electricitate este dat de producătorii care au costul de producție cel mai ridicat – în prezent de cei care produc electricitate pe bază de gaz natural, ceea ce reprezintă o barieră ce trebuie eliminată pentru a permite consumatorilor să beneficieze de prețurile scăzute ale electricității produse din alte surse, în special din cele regenerabile”, a explicat Dan Motreanu, europarlamentar din partea PNL.

De menționat, Comisia Europeană a propus săptămâna trecută o serie măsuri suplimentare pentru contracararea prețurilor la energie, printre care: achiziționarea în comun de gaze de către statele membre, măsuri de solidaritate între țările UE în ceea ce privește aprovizionarea cu gaz, precum și introducerea unui mecanism de corecție care să stabilească un preț dinamic maxim la care tranzacțiile cu gaze naturale pot avea loc pe piață europeană a energiei.