Potrivit europarlamentarului Dan Motreanu, 46% din mierea importată în Uniunea Europeană nu este miere autentică, deoarece nu respectă reglementările comunitare.
„Este un subiect extrem de important pentru producătorii români de miere. România este țara cu cel mai mare număr de stupi în ferme din Uniunea Europeană.
Mierea românească este de calitate și respectă normele UE. Însă, în ultima perioadă, producătorii români de miere se confruntă cu afluxul de miere ieftină din afara UE”, a scris prim-vicepreședintele PNL pe Facebook.
Europarlamentarii propun indicarea procentului de miere per țară de origine
Una dintre soluțiile propuse de europarlamentari a fost înăsprirea cerințelor de etichetare, inclusiv prin obligația de a indica exact procentul de miere din fiecare țară de origine, mai spune Dan Motreanu.
„Am dorit să aflăm cum intenționează Comisia să înăsprească controalele de trasabilitate, astfel încât să se axeze pe mierea importată și pe actualizarea listei metodelor de laborator folosite pentru a detecta fraudele.
Din păcate, răspunsul primit de la Comisarul european pentru agricultură, Jakub Wojciechowski menționează doar o măsură deja cunoscută din Directiva Mierii – indicarea pe etichetă a țării de origine pentru amestecurile de miere.”, a scris acesta.
Prim-vicepreședintele PNL a mai spus că indicarea procentului de miere per țară de origine a fost luată în considerare, însă ulterior a fost eliminată.
„Potrivit sursei citate, indicarea pe etichetă a procentului de miere per țară de origine a fost luată în considerare în evaluarea impactului, dar a fost eliminată, deoarece ”ar genera o sarcină suplimentară pentru operatorii din sectorul mierii, fără a garanta informații precise consumatorilor, deoarece nu ar fi controlabilă în absența unor metode analitice care să identifice originea mierii cu o astfel de precizie”, a afirmat Dan Motreanu.
Se vor lua măsuri împotriva importului de miere falsificată
Comisia a invitat statele membre și țările terțe să intensifice controalele oficiale, a mai spus europarlamentarul.
„De asemenea, Comisia va aloca resurse pentru dezvoltarea unor metode analitice validate la nivel internațional pentru a detecta mierea contrafăcută.
În curând, vom începe să lucrăm în Comisia pentru agricultură și dezvoltare a Parlamentului European la acest dosar și voi propune schimbări semnificative. Reforma limitată propusă de Comisie trebuie extinsă de Parlamentul European pentru a permite combaterea fraudei, creșterea trasabilității și a transparenței pentru cetățeni.”, a conchis acesta.