Într-o postare pe pagina personală de Facebook, Dan Motreanu susține că s-a înregistrat o creștere fără precedent a costurilor de producție atât în cazul sectorului agroalimentar, cât și în cazul energiei, furajelor, îngrășămintelor, materialelor de construcții și echipamentelor agricole.
Totodată, el a mai precizat că a crescut și inflația în majoritatea țărilor UE. Potrivit europarlamentarului, aceste majorări devin o îngrijorare pentru agricultori și în același timp și pentru consumatori, în special pentru cei vulnerabili.
„Tendințele raportate în statele UE indică creșteri ale costurilor de producție în sectorul agroalimentar, în ceea ce privește energia, furajele, îngrășămintele, materialele de construcții și echipamentele agricole.
Totodată, asistăm și la creșterea inflației în majoritatea țărilor UE. Mai precis, prețul furajelor a crescut în medie cu 30% în UE, în timp ce în unele state membre prețurile la energie s-au triplat. Prețurile au crescut și în ceea ce privește majoritatea tipurilor de îngrășăminte, în timp ce penuria emergentă din sectorul materialelor de construcții a generat, de asemenea, creșteri de prețuri.
Aceste majorări îngrijorează agricultorii, dar și consumatorii, ele afectând în special consumatorii vulnerabili, a scris pe Facebook europarlamentarul PNL Dan Motreanu pe Facebook.
Dan Motreanu cere soluții pentru consumatorii vulnerabili
Acesta a mai făcut referire și la noua strategie a Uniunii „De la fermă la consumator”, care are la bază principiul „produse alimentare de calitate, la prețuri accesibile”.
În acest context, Dan Motreanu a trimis o cerere către Comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, căruia îi solicită un calcul al impactului creșterii costurilor de producție asupra prețurilor de vânzare la rafturi.
Totodată, el l-a mai întrebat pe acesta care sunt măsurile pe care Comisia Europeană le va lua pentru ca cetățenii, în sepcial persoanele vulnerabile să poată achiziționa produse alimentare de calitate, la prețuri accesibile.
„Pe de altă parte, noua strategie a Uniunii „De la fermă la consumator”, are la bază principiul „produse alimentare de calitate, la prețuri accesibile”. Ținând seama de aceste aspecte, am trimis o interpelare Comisarului european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, prin care am solicitat calculul impactul creșterii costurilor de producție asupra prețurilor de vânzare la raft ale produselor alimentare.
În plus, am întrebat comisarul ce măsuri intenționează să ia Comisia Europeană pentru a asigura accesul cetățenilor, în special al celor din grupurile vulnerabile, la produse alimentare de calitate, la prețuri accesibile, mai afirmă Motreanu.