Dan Motreanu a obținut suportul Comisarului European pentru Coeziune în prelungirea folosirii fondurilor europene
Potrivit lui Dan Motreanu, prelungirea cu încă un an, până la jumătatea anului 2025, a termenului de utilizare a fondurilor europene din Politica de Coeziune a exercițiului financiar 2014-2020 este una din priorităților mele în Parlamentul European.
Prelungirea termenului pentru finalizarea proiectelor și creșterea ratei de cofinanțare la 100% din partea UE reprezintă soluții absolut necesare pentru finalizarea unor proiecte importante pentru dezvoltarea regiunilor noastre.
În intervenția pe care a avut-o în cadrul dezbaterii din Parlamentul European privind Politica de Coeziune Post 2027, a solicitat Comisarului European pentru Coeziune și Reforme, Elisa Ferreira, să susțină aceste propuneri. Ea a răspuns afirmativ.
În plus, Ferreira susține propunerea pe care a făcut-o ca raportor din partea PPE ca banii prevăzuți de noul program european STEP să fie utilizați doar în țările din UE cu PIB-ul sub media UE, categorie din care face parte și România.
Potrivit lui Dan Motreanu, în acest fel, companiile capabile sa dezvolte tehnologiile moderne STEP vor fi atrase în regiuni în care acestea nu s-ar extinde astfel. Suma alocată pentru STEP este de zece miliarde de euro. Parlamentul European solicită alocarea a încă trei miliarde de euro.
„Comisarul european a subliniat importanța acestei abordări având în vedere că statele cu PIB-ul sub media UE dispun de capacități limitate de a oferi ajutoare de stat. Politica de coeziune este principalul vehicul de investiții al Uniunii Europene.
Circa o treime din bugetul european este alocată pentru sprijinirea regiunilor mai puțin dezvoltate și pentru susținerea inovației și a firmelor mici și mijlocii. România va primi în total 31,5 miliarde de euro prin Politica de coeziune în perioada 2021-2027”, a scris, marți, Dan Motreanu pe contul lui de Facebook.
Despre Politica de Coeziune
Politica de Coeziune este principalul instrument de investiții pe termen lung în UE. Ea contribuie la consolidarea coeziunii economice, sociale și teritoriale în UE. Corectează dezechilibrele dintre țări și îndeplinește prioritățile politice ale UE.
Politica de coeziune este pusă în aplicare prin mai multe fonduri:
- fondul european de dezvoltare regională, pentru investiții în dezvoltarea socială și economică a tuturor regiunilor și orașelor din UE;
- fondul de coeziune, pentru investiții în mediu și transport în țările UE mai puțin prospere;
- fondul social european Plus, care sprijină locurile de muncă și creează o societate echitabilă și favorabilă incluziunii sociale în UE;
- fondul pentru o tranziție justă, care sprijină regiunile cele mai afectate de tranziția către neutralitatea climatică.