Potrivit lui Dan Motreanu, „obligația cetățenilor care și-au instalat panouri fotovoltaice și care furnizează energie sistemului național (prosumatori) de a investi suplimentar în capacități de stocare este menită să îi descurajeze pe cei interesați”.
Europarlamentarul PNL a mai precizat că transferarea acestor cheltuieli doar asupra prosumatorilor este incorectă, iar președintele Klaus Iohannis a cerut Parlamentului reexaminarea legii prin care aceștia sunt obligați să plătească pentru instalarea bateriilor de stocare.
Producția de energie electrică prin utilizarea energiei solare trebuie să fie încurajată, spune Dan Motreanu
Dan Motreanu a adăugat că grupul parlamentar PSD a propus, în timpul dezbaterilor din Parlament asupra proiectului de lege, un amendament care prevede că prosumatorii trebuie să dețină și baterii de stocare.
„Creșterea capacității de producție a energiei solare poate ajuta țara noastră să aibă acces la energie mai ieftină. România a făcut pași serioși în această direcție, existând în prezent 140.000 de prosumatori”, a scris el pe Facebook.
Liberalul a explicat că, deși utilizarea instalațiilor de stocare este benefică în principiu, obligarea prosumatorilor să plătească pentru bateriile de stocare, fără sprijin din partea statului, prezintă riscul ca mulți prosumatori să nu poată face acest lucru, ceea ce ar împiedica conectarea panourilor lor la rețeaua națională. De asemenea, cetățenii care intenționează să își instaleze panouri fotovoltaice ar putea fi descurajați de creșterea costurilor. În plus, cei care au beneficiat de finanțarea UE nu pot aduce modificări instalației timp de cinci ani.
Dan Motreanu precizează că „Parlamentul are datoria să adopte modificări prin care să identifice forme de sprijin pentru prosumatorii care își instalează capacități de stocare”.
Potrivit europarlamentarului PNL, la începutul anului 2023, Guvernul condus de premierul Nicolae Ciucă a alocat trei miliarde de lei pentru sprijinirea persoanelor care își instalează panouri fotovoltaice, iar România beneficiază de fonduri UE pentru acest scop.
Președintele Klaus Iohannis a respins legea prosumatorilor
Amintim că recent, președintele Klaus Iohannis a respins legea care îi obligă pe prosumatorii non-casnici să monteze instalații de stocare a energiei electrice. Șeful statului și-a exprimat îngrijorarea cu privire la impactul negativ al modificărilor legislative propuse asupra prosumatorilor de energie din România.
Iohannis a considerat că legea în discuție, care impune prosumatorilor responsabilitatea de a asigura producerea și stocarea de energie electrică, este inoportună și inaplicabilă în forma sa actuală.
„România urmăreşte să îşi extindă capacitatea de producere a energiei solare şi să îmbunătăţească accesul naţional la energia electrică solară la preţuri accesibile. Este ceea ce am afirmat în momentul aderării României la Alianţa Internaţională Solară, în decembrie 2023. În urma adoptării de către Parlament, am primit la promulgare proiectul de lege nr. 255/2024 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei.
Printr-un amendament care priveşte obligaţia prosumatorilor de a asigura deopotrivă producerea şi stocarea de energie, obiectivul României de a deveni o ţară neutră din punctul de vedere al emisiilor de carbon, inclusiv prin utilizarea surselor regenerabile de energie, riscă să nu mai poată deveni realitate”, spune preşedintele într-un comunicat.
Mai multe puteți citi aici.