Comisia Europeană propune o reformă în domeniul farmaceutic
Dan Motreanu a anunțat și că în acest sens, Comisia Europeană a propus o reformă în domeniul farmaceutic. Acesta a arătat că instituția dorește să creeze o piaţă unică a medicamentelor, prin intermediul căreia toţi pacienţii din întreaga Uniune Europeană să aibă acces în timp util şi în mod echitabil la medicamente sigure.
”Medicamentele trebuie să fie mai disponibile, mai accesibile şi mai abordabile ca preţ. Comisia Europeană propune o reformă în domeniul farmaceutic. Comisia Europeană vrea să creeze o piaţă unică a medicamentelor, prin intermediul căreia toţi pacienţii din întreaga Uniune Europeană să aibă acces în timp util şi în mod echitabil la medicamente sigure”, a scris el pe pagina sa Facebook.
Multe medicamente autorizate în UE nu ajung suficient de repede la pacienți
Potrivit europarlamentarului, Comisia Europeană urmărește să se asigure de faptul că medicamentele pot fi întotdeauna furnizate pacienţilor, indiferent de locul în care locuiesc în UE. În prezent, multe medicamente autorizate în Uniunea Europeană nu ajung suficient de repede la pacienți și nu sunt accesibile în mod egal în toate statele membre ale blocului comunitar.
”Propunerea vizează un acces mai bun la medicamente inovatoare şi la preţuri abordabile pentru pacienţi şi pentru sistemele naţionale de sănătate. Au fost identificate soluţii pentru prevenirea penuriei de medicamente şi asigurarea securităţii aprovizionării. Va fi stabilită, la nivelul UE, o listă a medicamentelor esenţiale, iar vulnerabilităţile lanţului de aprovizionare cu aceste medicamente vor fi evaluate, cu recomandări specifice privind măsurile care trebuie luate de întreprinderi şi de alte părţi interesate din lanţul de aprovizionare. Comisia poate adopta măsuri obligatorii din punct de vedere juridic pentru a consolida securitatea aprovizionării cu medicamente esenţiale specifice”, a continuat Dan Motreanu pe rețeaua de socializare.
EMA va oferi sprijin științific dezvoltatorilor de medicamente
Europarlamentarul precizează, de asemenea, că Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) va oferi un sprijin ştiinţific şi de reglementare timpuriu şi mai bun dezvoltatorilor de medicamente promiţătoare pentru a facilita aprobarea rapidă şi pentru a ajuta IMM-urile şi dezvoltatorii non-profit.
”Urmează ca propunerile legislative să fie transmise Parlamentului European şi Consiliului”, a conchis el.