Europarlamentarul PNL, Dan Motreanu, a anunțat ce măsuri a luat împreună cu colegii din delegația PPE România. El a spus că a semnat amendamentele inițiate de Daniel Buda și Iuliu Winkler la propunerea Comisiei Europene.
Aceste amendamente vizează posibilitatea reintroducerii tarifelor de import pentru cereale, miere și produse oleaginoase. Măsura vine în contextul propunerii Comisiei de prelungire a liberalizării comerțului cu Ucraina.
Solicitarea făcută de Dan Motreanu
De asemenea, se solicită includerea anului 2021 în anii de referință, anterior declanșării războiului din Ucraina și liberalizării comerțului cu această țară.
„Cerem ca reintroducerea tarifelor de import să fie posibilă şi în cazul cerealelor şi mierii, extrem de importante pentru România, precum şi în cazul produselor oleaginioase. De asemenea, vrem ca în anii de referinţă să fie inclus şi 2021, an anterior războiului declanşat de Rusia în Ucraina şi a liberalizării comerţului cu Ucraina”, a scris Dan Motreanu pe Facebook.
Măsuri pentru protejarea fermierilor români
Dan Motreanu a subliniat că aceste măsuri sunt menite să protejeze fermierii români. Ele vor ajuta să se evite depășirea volumelor medii de import din anii precedenți.
În special, se face referire la importurile de grâu comun, făină, pelete, orz, ovăz, porumb. Pe listă se mai aplă crupe și făină de orz, semințe de floarea-soarelui, ulei și alimente, semințe de rapiță, ulei, făină și miere.
Amendamentul propus de PPE România vine în completarea propunerii Comisiei Europene de a institui o „frână de urgență” pentru alte produse, precum păsări de curte, ouă și zahăr.
„În cazul în care importurile acestor produse ar depăşi volumele respective, tarifele ar fi reinstituite pentru a se asigura că volumele importurilor nu le depăşesc în mod semnificativ pe cele din anii precedenţi. Amendamentul nostru se referă la importurile de grâu comun, făină şi pelete; orz, făină şi pelete; ovăz; porumb, făină şi pelete; crupe şi făină de orz; boabe de cereale altfel prelucrate; seminţe de floarea-soarelui, ulei şi alimente; seminţe de rapiţă, ulei şi făină şi miere”, spune Dan Motreanu.
Ucraina trebuie să furnizeze documentația necesară
Europarlamentarul PNL a menționat ce se întâmplă în situația în care unul dintre aceste produse din Ucraina este importat în Uniunea Europeană sau tranzitează prin UE. Astfel, autoritățile ucrainene ar trebui să stabilească destinația pentru toate transporturile respective înainte de intrarea acestora în UE.
De asemenea, a spus Dan Motreanu, ar trebui ca autoritățile ucrainene să furnizeze Comisiei Europene documentele necesare pentru a atesta că transporturile respective au ajuns la destinație.