Dan Negru a transmis într-o postare pe Facebook un mesaj controversat înainte de alegerile prezidențiale. Ce spune celebrul prezentator cu privire la dreptul la vot?
Dan Negru, despre dreptul la vot înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale
Cunoscutul prezentator de televiziune Dan Negru a stârnit controverse cu o postare pe rețelele de socializare în care susține ideea restricționării dreptului de vot pentru persoanele care nu cunosc legislația sau nu sunt informate despre candidații pe care îi susțin. Declarația sa vine cu doar câteva zile înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale.
Într-o postare pe Facebook, Dan Negru și-a exprimat opinia tranșantă.
„Nu mă interesează cine o să locuiască aici, pentru că-i dau dreptate lui Petre P. Carp: „România are prea mult noroc ca să mai aibă nevoie și de politicieni.” Dar, dacă aș putea, aș restricționa dreptul la vot.
Așa cum toți se nasc cu dreptul de a conduce autoturisme, dar nu toți îl obțin, la fel aș face și cu dreptul de vot. Să nu aibă oricine dreptul să-mi aleagă viitorul. Să dăm examen ca să votăm!”, a declarat cunoscutul prezentator în postarea sa.
Dan Negru a continuat prin a critica ceea ce el percepe drept slăbiciuni ale democrației actuale. Prezentatorul a încheiat postarea spunând că testul real al democrației este dreptul la critică și întreabă retoric dacă are voie să își exprime astfel de opinii.
„Democrația devine tot mai șubredă: toți alandala, toți cu drepturi, proști care vor să fie deștepți, bărbați care vor să fie femei ????, urâți care zic că-s frumoși. Fiecare are dreptul să ceară orice și primește orice.
Democrația a ajuns pe mâna unor șmecheri puțini, care știu cum să-i fraierească pe cei mulți. Aș restricționa dreptul la vot! Am voie să spun asta? Testul democrației e dreptul la critică, nu?”, a mai spus Dan Negru.
Alegerile prezidențiale: peste 19 milioane de români cu drept de vot
În contextul alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat că 19.002.912 cetățeni români cu drept de vot sunt înscriși în Registrul electoral. Dintre aceștia, 18.011.923 au domiciliul sau reședința în țară, iar 990.989 au domiciliul în străinătate.
Potrivit legii, au dreptul să voteze cetățenii români care au împlinit 18 ani până în ziua alegerilor inclusiv. Sunt exceptate persoanele declarate debile sau alienate mintal și puse sub interdicție, precum și cele condamnate la pierderea drepturilor electorale prin hotărâre judecătorească definitivă.
În țară sunt organizate 18.968 de secții de votare, dintre care aproape 1.300 sunt în București. Secțiile din Capitală sunt distribuite astfel: Sectorul 1 – 166, Sectorul 2 – 202, Sectorul 3 – 294, Sectorul 4 – 189, Sectorul 5 – 198, Sectorul 6 – 240.