Dan Negru, vedeta postului de televiziune Antena 1, a ținut să amintească de o pagină cutremurătoare din istoria României.

„Dacă tot e 15 dec și faceți guverne, cereți-le iertare părinților ai căror copii au fost uciși de militari romăni in Decembrie ‘89.

• LUMINIȚA FLORINA BOTOC
Avea 14 ani in decembrie ‘89 când a fost împușcată de ofițeri MApN (identificați) de la UM 01942 Timișoara.
Fetița a fost aruncată intr-o groapă comună!

• CRISTINA LUNGU avea doi ani și era in brațele tatălui ei când a fost împușcată de soldații în termen de la UM 01024 Timișoara.

Armata Romană n-a fost inocentă atunci!

Cereți-le iertare părinților!

Cât mai trăiesc și ei…”, a scris Dan Negru pe pagina sa de Facebook.

Momentul decisiv de pe 15 decembrie 1989

Dan Negru aduce în discuție momentul 15 decembrie 1989, aceasta fiind data la care începea Revoluția la Timișoara. La 15 decembrie 1989, câteva sute de enoriaşi timișoreni și-au manifestat susținerea față de pastorul reformat László Tőkés – un opozant al regimului comunist – care primise o sentinţă de evacuare din casa parohială, aflată în aceeaşi clădire cu Biserica Reformată. În Piața Sf. Maria din Timișoara, în jurul orei 16.00, oamenii au răspuns apelului său de a fi martorii evacuării sale din locuință și mutării în altă parohie, ca urmare a criticilor aduse regimului Ceaușescu. Momentul a fost semnalul dat public că dictatura are zilele numărate.

În Registrul Serviciului de Filaj al Securităţii Timiş, la 16 decembrie, s-a consemnat că în Timișoara, la ora 14.00, s-a scandat „Jos Ceauşescu!” şi „Libertate!”. László Tőkés a declarat la un moment dat, la Cluj-Napoca, la o masă rotundă prilejuită de marcarea a 30 de ani de la Revoluţia Română, că în decembrie 1989 credea că, dacă România va scăpa de Nicolae Ceauşescu, va scăpa şi de comunism.

”Această credinţă a fost susţinută şi de multe evenimente din vremea respectivă – fraternizarea românilor cu maghiarii, rugăciunile comune, posibilitatea de a folosi limba maternă, Crăciunul celebrat împreună. Am fost în biserici româneşti pentru slujbe, s-au tras salve de foc în onoarea mea. Credeam că lumea s-a schimbat şi stăruim şi acum să ne rezolvăm problemele comune. Faptul că nu s-a întâmplat acest lucru este o mare dezamăgire, Revoluţia a fost furată, a fost înlocuită cu o lovitură de stat şi mai tragem ponoasele acelor vremi şi nu ne putem debarasa de reconstruirea unui sistem comunist în cele mai variate forme.
Cu o intensitate mai mare sau mai mică, asistăm la restaurarea unor relaţii de tip comunist”, a spus László Tőkés, conform europafm.