Dan Negru susține ferm că inflația a crescut din cauză că autoritățile române au tipărit bani „fără nicio limită” în perioada carantinei naționale.

„Elicopterele au adus inflația, nu tancurile. „Helicopter Money” adică tipărirea banilor fără nicio limită în perioada crizei sanitare când toți am stat acasă și statul tipărea bani, plătindu-ne!

De aici vine inflația! Dar știm toți asta! Nu suntem idioți! (și presa a primit banii ăștia!)

Însă ca să-i încurajez pe ai mei le-aș spune că imediat după marea pandemie de ciumă, economia Europei a crescut brusc pentru că boala a schimbat atitudinea oamenilor față de consum.

Dându-și seama că viața e prea scurtă, oamenii au început să se bucure de ea”, a postat Dan Negru, vineri dimineața, pe rețelele sociale.

Prezentatorul TV a dat drept exemplu situația economică din Germania din 1923 pentru aș susține argumentul.

„Creșterea consumului după epidemia de ciumă a deschis drumul spre Renaștere în Europa. Asta e încurajarea pe care o aștept la o cană de ceai din tei. Am și un ceai nemțesc: în 1923, inflația era atât de mare în Germania, încât a fost emisă bancnota de o sută de mii de miliarde de mărci germane.

Un dolar valora 4200 miliarde mărci și zilnic erau jafuri, sinucideri, atacuri… Dar nu frica e soluția. Frica e de cealaltă parte a libertății”, a scris Dan Negru pe contul său de Facebook.

Amintim faptul că, miercuri, 11 mai, reprezentanţii INS au anunţat că preţurile de consum au crescut în România cu 3,7% în luna aprilie 2022, raportat la luna martie 2022.

INS: Rata anuală a inflaţiei a ajuns la 13,8% în aprilie. Preţurile de consum au crescut cu aproape 4% într-o singură lună

În acelaşi timp, rata inflaţiei de la începutul anului este 7,9%. Vorbim aici despre luna aprilie 2022, comparativ cu sfârşitul anului trecut, adică luna decembrie 2021.

Cât despre rata anuală a inflaţiei în luna aprilie 2022, comparativ cu luna aprilie a anului trecut, valoarea acesteia este de 13,8%, mai indică datele INS.

Ce alte statistici au mai prezentat reprezentanţii INS?

Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (mai 2021 – aprilie 2022) faţă de precedentele 12 luni (mai 2020 – aprilie 2021) este 7,4%, arată analiza realizată de Institutul Național de Statistică.

Reprezentanţii INS au oferit date şi despre indicele armonizat al preţurilor de consum (IAPC), un indicator pentru determinarea inflaţiei la nivelul statelor membre ale UE.

IAPC a fost de 102,37% în luna aprilie 2022, comparativ cu luna martie 2022.

Rata anuală a inflaţiei în luna aprilie 2022 comparativ cu luna aprilie 2021 calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum a fost de 11,7%.

Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (mai 2021 – aprilie 2022) faţă de precedentele 12 luni (mai 2020 – aprilie 2021) determinată pe baza IAPC este 6,4%.