Dan Nica, europarlamentar din partea PSD, a anunțat luni, în contextul crizei de cipuri la nivel mondial, că România trebuie să fie prezentă pe piața europeană a semiconductorilor în următoarea perioadă.
Europarlamentarul Dan Nica, lider social-democrat, spune că România trebuie să fie prezentă pe piața europeană a semiconductorilor, în condițiile în care UE își propune să devină lider industrial pe piața de microcipuri a viitorului, după criza fundamentală în care se află în prezent.
Astfel, eurodeputatul, liderul delegației PSD din Parlamentul European, a fost numit raportor al instituției pentru Actul Uniunii Europene privind cipurile, care va mobiliza investiții publice și private în valoare de peste 43 de miliarde euro.
Dan Nica, europarlamentar PSD: România trebuie să fie prezentă pe piața europeană a semiconductorilor
„În ultimul an, Europa s-a confruntat cu perturbări ale aprovizionării cu microcipuri, ceea ce a cauzat penurie în mai multe sectoare economice, având și consecințe grave pentru societate. Multe sectoare economice din UE, printre care cele ale autovehiculelor, energiei, comunicațiilor și sănătății, precum și sectoare strategice ca apărarea și securitatea, sunt amenințate de astfel de perturbări ale aprovizionării.
Uniunea are însă toate atuurile pentru a deveni lider industrial pe piața de microcipuri a viitorului, ambiția sa fiind aceea de a-și dubla cota actuală din producția mondială, pentru a ajunge la o pondere de 20% până în 2030”, a declarat Dan Nica în cadrul dezbaterii din Parlamentul European.
Acesta a mai transmis că „România trebuie să fie prezentă pe piața europeană a cipurilor, țara având șansa de a reprezenta un element important în cadrul ecosistemului reprezentat de piata semiconductorilor”.
Astfel, strategia UE va mobiliza investiții publice și private în valoare de peste 43 de miliarde euro. Dintre acestea, 11 miliarde de euro, investiție publică, urmează să fie furnizate direct în cadrul inițiativei „Cipuri pentru Europa”, în vederea asigurării finanțării corespunzătoare pentru ca UE să atingă poziția de lider în domeniul tehnologiei, în ceea ce privește capacitățile de cercetare, proiectare și producție, până în anul 2030.
România a început deja să devină un jucător important pe piaţa producţiei de semiconductori
România a început să devină un jucător important pe piaţa producţiei de semiconductori şi urmăreşte să atragă sume importante de bani europeni pentru dezvoltarea sectorului, a afirmat recent ministrul Economiei, Florin Spătaru.
Acesta a participat la conferinţa „Securizarea lanţurilor de aprovizionare cu semiconductori şi metale rare la nivelul Uniunii Europene. Cum ar putea România să valorifice acest context?”, organizată de Camera de Comerţ şi Industrie a României.
„Industria electronicii şi dependenţa UE de materii prime reprezintă idei care preocupă Uniunea Europeană. România a făcut câţiva paşi timizi la început pentru asigurarea acestor lanţuri de aprovizionare, dar începem să devenim jucător important în UE în acest domeniu, pentru că avem avantaje incontestabile, suntem o ţară cu o independenţă energetică mai mare decât alte ţări UE, avem materii prime absolut necesare pentru dezvoltarea acestor tipuri de ecosisteme.
Am finalizat procesul de selecţie şi transmitere către Comisia Europeană a companiilor eligibile care să participe la programul finanţat prin PNRR în valoare de 500 de milioane de euro şi suntem activi în discuţii pentru proiectul iniţiat în februarie, în valoare de 43 miliarde de euro, pentru dezvoltarea ecosistemelor semiconductorilor, din care România vrea să atragă o parte importantă”, a precizat ministrul.