Dan Nica: „Licitaţia pentru servicii 4G este un succes”

Ministrul Comunicaţiilor, Dan Nica, nu consideră un eşec lipsa de participare a unui operator nou la licitaţia pentru servicii 4G organizată de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), în condiţiile în care ofertanţii sunt doar operatorii prezenţi deja pe piaţa românească.

"Eu m-am întâlnit săptămâna trecută cu toată lumea pentru a verifica dacă licitaţia este pregătită pentru a se desfăşura în condiţii de totală transparenţă şi în condiţii nedescriminatorii. Am fost bucuros să constat că toţi cei cinci ofertanţi au spus că sunt mulţumiţi de modul cum se desfăşoară licitaţia şi că singurul criteriu ca să adjudece ceva este acela de a da cei mai mulţi bani. Nu există alte criterii, care ar fi putut fi interpretate, iar faptul că licitaţia se desfăşoară în runde, aceasta înseamnă că fiecare rundă aduce o creştere a preţurilor. Deci licitaţia este un succes", a declarat, marţi, ministrul Comunicaţiilor, Dan Nica.

ANCOM a scos la licitaţie drepturile de utilizare a frecvenţelor în benzile de 800, 900, 1800 şi 2600 MHz pentru furnizarea de servicii de comunicaţii mobile – voce şi date – pe o perioadă de 15 ani, fiind pentru prima oară când în România licenţele de spectru se acordă printr-o procedură de selecţie competitivă.

Operatorii care participă la licitaţie sunt 2K Telecom, Cosmote Romanian Mobile Telecommunications, Orange România, RCS & RDS şi Vodafone Romania.

Preţul de pornire pentru fiecare bloc din cele patru benzi a fost stabilit prin hotărâre de Guvern. Astfel, fiecare bloc alocat pe 15 ani din banda de 800 MHz va avea un preţ minim de 35 de milioane de euro, cele din banda de 900 MHz de 40 de milioane de euro, respectiv 10 milioane de euro per bloc în banda de 1800 MHz şi 4 milioane per bloc pereche şi 3 milioane pe bloc nepereche în banda de 2600 MHz. Pentru blocurile care vor fi alocate pe perioade de 15 luni, valorile au fost stabilite la 1,7 milioane de euro în banda de 900 MHz şi 0,8 milioane în banda de 1800 MHz.

ANCOM a anunţat marţi că prima rundă suplimentară din cele maxim două posibile privind licitaţia pentru alocarea frecvenţelor în benzile de 800, 900, 1800 şi 2600 MHz va avea loc în ziua de 14 septembrie 2012.

"În urma sesiunii de runde primare de licitare susţinute astăzi (marţi, n.r), în cea de-a doua zi a licitaţiei de spectru, Comisia anunţă că cererea nu mai depăşeşte oferta în niciuna dintre benzile disponibile. Se încheie astfel faza rundelor primare, după desfăşurarea unui număr de trei asemenea runde. Licitaţia pentru alocarea frecvenţelor în benzile de 800, 900, 1800 şi 2600 MHz va continua cu organizarea de runde suplimentare, întrucât există blocuri de frecvenţe neadjudecate", se arată într-un comunicat al ANCOM.
Sursa: Agerpres