Dan Ostahie i-a prezentat premierului Nicolae Ciucă o propunere privind impozitarea profitului companiilor din România. De la ce prag ar trebui să plece acesta şi care ar fi planul pe care ar trebui să-l adopte autorităţile?
Fondatorul companiei Altex, Dan Ostahie, susţine introducerea unui fel de impozit pe profit minimal, care să fie aplicat tuturor companiilor din România.
Dan Ostahie: Un impozit care să vină și să consolideze o reducere a deficitului bugetar
El este de părere că astfel se va putea accelera reducerea deficitului bugetar, iar peste 3-5 ani am putea vorbi chiar despre excedent bugetar în România. „Să avem bani de investit, să avem un fond public românesc, care să activeze pe piață”, a mai cerut Dan Ostahie.
Declaraţiile au fost făcute de faţă cu prim-ministrul Nicolae Ciucă, prezent la Braşov la un eveniment organizat de Clubul Oamenilor de Afaceri Liberali din Braşov.
„Avem și o propunere pe fiscalitate. Este bine s-o audă și ceilalți prieteni ai noștri. Din punctul meu de vedere, ar fi bine să existe un fel de impozit pe profit minimal, pentru toate companiile din România.
Pentru microîntreprinderi există, 1% din cifra de afaceri. Pentru toate celelalte companii, aș propune un minim de 0,5% care, bineînțeles, să fie dedus din acest 16%, dacă 16% este mai mare. Deci, 16%, dar nu mai puțin de 0,5%.
Regimul fiscal, în România, este unul extrem de favorabil, iar în acest regim fiscal extrem de favorabil, cred că ar fi un echilibru economic care s-ar stabili, mai ales între companii din același sector, pentru a avea acest impozit minim de 0,5% care, repet, să vină și să consolideze o reducere a deficitului bugetar și de ce nu, să avem ca obiectiv, 3 ani, 5 ani, excedent bugetar.
Să avem bani de investit, să avem un fond public românesc, care să activeze pe piață și care să aducă, pentru pensionarii români, venituri suplimentare”, a fost propunerea cu care a venit omul de afaceri Dan Ostahie.
PSD susţine impozitarea pe cifra de afaceri
Despre impozitare a vorbit vineri şi senatorul PSD Daniel Zamfir. El a anunţat că partidul din care face parte susţine impozitarea pe cifra de afaceri, măsură care ar urma să se regăsească în programul de guvernare pe care Marcel Ciolacu îl va prezenta după preluarea funcţiei de prim-ministru.
„Vreau să anunţ aici, în premieră, (…), că la nivelul Partidului Social Democrat această decizie (impozit de 1% din cifra de afaceri – n.r.) va fi una care se va regăsi în programul de guvernare pe care preşedintele partidului, Marcel Ciolacu, îl va prezenta imediat după preluarea funcţiei de prim ministru. PSD, repet, susţine impozitarea pe cifra de afaceri.
Este, până la urmă, un mecanism care aduce o echitate în materie de impozitare, întrucât 1% pe cifra de afaceri, această cotă de impozit, o plătesc IMM-urile, cele care desfăşoară activităţi de producţie şi nu numai, se încadrează în cifră de afaceri de 500.000 de euro”, a declarat Daniel Zamfir, preşedintele Comisiei Economice din Senatul României.
„A nu se înţelege că acest mecanism de impozitare este un mod de a supraimpozita sau de a pedepsi în vreun fel companiile multinaţionale. În niciun caz. Este, până la urmă, în spiritul Directivei europene care spune exact acest lucru: companiile trebuie să-şi plătească impozitele acolo unde fac profitul.
Dar, înainte de orice, este un mod de a aduce echitate în mecanismul de impozitare. Asta este dorinţa PSD, cu care, evident, vom merge în coaliţie. Decizia va fi luată împreună cu PNL, sper din suflet ca, aici, PNL să nu mai şovăie”, a adăugat senatorul PSD.